Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förare flydde undan polisen i Nystad – kastade ut kasse med hagelgevär

En personbilsförare vägrade att stanna för polisen natten mellan lördag och söndag i Nystad.

Polisen följde efter bilen till båthamnen i Santtio, som är en återvändsgränd, så bilen tvingades stanna när vägen tog slut.

En kasse med ett hagelgevär och hagelpatroner kastades ur bilen. Hagelgeväret visade sig vara stulet.

Förutom föraren fanns två passagerare i bilen. Föraren testade positivt för amfetamin och bensodiazepiner, och misstänks för rattfylleri, narkotikarelaterade brott och tredska mot polis. Alla tre personer i bilen greps för stöld och skjutvapenbrott.

Åboland

Dataintrång i hemvården och på serviceboenden – flera tusen personuppgifter kan vara läckta

Företaget Westlog som transporterar inkontinensprodukter har utsatts för dataintråg. Det innebär bland annat att personuppgifter kan ha läckts.

Westlog ansvarar för transporten av inkontinensprodukter i Västra Finlands samarbetsområde, dvs. välfärdsområdena i Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten. Bland kunderna finns serviceboenden och hemvård samt privatpersoner.

Kunders namn, kontaktuppgifter och personbeteckningar kan ha röjts i och med dataintrånget. Flera tusen kunder berörs av dataintrånget.

Gärningsmännen har dock inte lyckats ta sig in i välfärdsområdenas klient- och patientdatasystem, utan det gäller specifikt transportbolagets system.

En brottsanmälan har lämnats in och också en anmälan till dataombudsmannen.