Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europa på väg att bli ledande i fråga om reglering av kryptovalutor

Uppdaterad 20.04.2023 20:37.
Ett mynt med symbolen för kryptovalutan Bitcoin ovanpå en laptops tangenter.
Bildtext Kryptovalutor används med hjälp av datorer och mobila apparater.
Bild: Marcin Rogozinski / Alamy/All Over Press

Europaparlamentet har godkänt världens mest omfattande regler för kryptovalutor. Målet är bland annat att skydda placerare och att förhindra penningtvätt.

EU:s medlemsländer har redan ställt sig bakom lagstiftningen som berör virtuella valutor som bitcoin och ethereum. Medlemsländerna ska ännu formellt godkänna bestämmelserna.

Kritiker anser enligt Bloomberg att bestämmelserna redan nu är föråldrade bland annat för att de inte omfattar utlåning av kryptovaluta och andra finansiella tjänster.

Europeiska Centralbankens chef Christine Lagarde är en av dem som redan nu efterlyser en uppdatering av den kommande lagstiftningen.

Förhoppningen är att reglerna ska förhindra situationer som när kryptobörsen FTX och andra betydande företag inom kryptovalutor kollapsade år 2022.

ECB-chefen Christine Lagarde den 16 mars 2023.
Bildtext Europeiska Centralbankens chef Christine Lagarde.
Bild: EPA-EFE

Kryptoföretag ska kunna ställas till svars

Enligt bestämmelserna ska företag som erbjuder tjänster inom kryptovalutor skydda kundernas digitala plånböcker och kan ställas till svars om de förlorar kundernas tillgångar.

”I mer än ett årtionde har avsaknaden av bestämmelser resulterat i massiva förluster för många oerfarna placerare och har utgjort en skyddad zon för bedragare och internationella kriminella nätverk”, säger EU-parlamentarikern Ernest Urtasun som aktivt arbetat för att driva igenom lagstiftningen.

Mairead McGuinness, EU-kommissionär med ansvar för finansiella tjänster, tillbakavisar påståenden om att bestämmelserna skulle förhindra innovationer inom branschen.

McGuinness hoppas att de kommande bestämmelserna kommer att vara verka som en förebild för andra länder.

Källor: AFP, Bloomberg

Artikeln har uppdaterats. Första och andra stycket ändrades klockan 20.37 så att det framgår att medlemsländerna ännu ska godkänna lagstiftningen.