Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

På lördag avgörs Villa Biaudets öde – oklart in i det sista om författarhemmet ska säljas

Rött trähus med blåa dörrar på en gård omringad av träd och buskar.
Bildtext Villa Biaudet är det enda författarehemmet som Finlands svenska författareförening äger. År 2001 donerade de Diktarhemmet i Borgå till Svenska litteratursällskapet.
Bild: Milena Hackman / Yle

Villa Biaudet är ett författarresidens i Neristan i Lovisa. Det röda huset uppe på åsen har hunnit bli slitet och nu gäller det för Finlands svenska författareförening att besluta om dess framtid.

Finlands svenska författareförening har årsmöte lördagen den 22 april. Bland ärendena som ska tas upp finns Villa Biaudet, huset som föreningen ägt sedan 1970.

– Vi gillar att diskutera i det här skrået, så jag förväntar mig att det blir en livlig diskussion om huruvida vi ska avyttra Villa Biaudet eller inte, säger Hannele Mikaela Taivassalo som är styrelseordförande för föreningen.

Författaren Bosse Hellsten är den sista personen som bott i huset. Efter att han flyttade ut sommaren 2022 gjordes beställde föreningen en konditionsgranskning som visade att huset är i dåligt skick.

Rött trähus på en gård på en kulle med utsikt över ett trähusområde.
Bildtext Villa Biaudet ligger delvis uppe på åsen som går genom Lovisa, med utsikt ut över Lovisaviken och Neristan. En renovering skulle kosta minst 100 000 euro.
Bild: Milena Hackman / Yle

Huset donerades till föreningen av makarna Léon Biaudet och Ulla Bjerne och det instiftades en fond för Villa Biaudet.

– De gav klara direktiv om hur deras arv skulle förvaltas. Avsikten med fonden är att kunna upprätthålla villan, så att en författare ska kunna bo där. Ifall det i fonden inte finns tillräckligt med medel för det, ska resterande medel i fonden användas finlandssvenska författare till fromma, säger Johanna Sandberg, verksamhetsledare för författarföreningen.

Nu är frågan om fonden klarar av att bekosta en sanering av fastigheten.

Två olika läger

Inom föreningen har två olika läger bildats: de som vill hålla huset i föreningens ägo och renovera den, och de som vill sälja den.

Författaren Sabine Forsblom som sitter med i föreningens ekonomiutskott anser att föreningen borde sälja huset eftersom pengarna från fonden inte räcker till.

Författaren Ulla-Lena Lundberg å sin sida säger att Villa Biaudet har en stor betydelse för Lovisas image som kulturstad. Svenskfinland är inte bortskämt med stipendieboenden för yngre författare, enligt henne.

Till och med Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom har blandat sig i frågan och skrivit ett brev till författarföreningen där han säger att staden inte stöder en försäljning av huset. Det ser ändå inte ut som att staden skulle skjuta till pengar för en renovering.

Oklart inför mötet vad beslutet blir

– Det har varit en stor diskussion som pågått en längre tid. Vissa missförstånd har florerat och vi behöver sätta oss ner och gå igenom allt tillsammans, säger ordförande Hannele Mikaela Taivassalo.

En mörkhårig kvinna bakom en röd vägg
Bildtext Hannele Mikaela Taivassalo är författare och ordförande för författarföreningens styrelse.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

Hon säger att hon inte har någon som helst aning om vilket beslutet blir på årsmötet.

– Jag tror att samtliga medlemmar har funderat på saken, oberoende om de har en stark åsikt eller inte. Men jag har ingen aning om åt vilket håll det lutar, säger Taivassalo.

Efter att beslutet är fattat hoppas hon att författarföreningen lyckas återskapa en stämning där alla kan och vill vara medlemmar oberoende vilken åsikt man har.

Diskussion om artikeln