Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tidigare FPA-chef: Barnbidraget kunde skäras ner hos familjer med hög inkomst

Finlands Röda Kors ordförande Elli Aaltonen intervjuas i programmet A-Talk.
Bildtext Finlands Röda Kors ordförande Elli Aaltonen intervjuades i programmet A-Talk. Hon har tidigare varit generaldirektör för FPA.

Det finns skäl att överväga nedskärningar i barnbidraget – om man på så sätt skyddar Finlands grundtrygghet, anser FPA:s tidigare generaldirektör Elli Aaltonen.

– I nuläget behövs inte barnbidrag hos alla familjer i landet, sa hon i programmet A-Talk på torsdagen.

Varje familj med barn yngre än 17 år får barnbidrag. Aaltonen säger att barnbidraget har helig status, och att man inte får röra det så länge Finland behöver fler barn.

– När det gäller familjer i de högsta inkomstklasserna märker knappast varje barn att det får hundra euro i månaden, det är jag är säker på. Vi borde kunna genomföra omfördelningar där ingen skadas.

Aaltonen bedömer att nedskärningar i barnbidraget kunde spara in en halv miljard euro.

Aaltonen: Skydda de mest utsatta

Hon varnar däremot för att skära ner de grundläggande sociala bidrag som de mest utsatta behöver.

Samlingspartiet vann stort i riksdagsvalet i år och partiordförande Petteri Orpo sköter regeringssonderingen. Partiet ska se över den offentliga ekonomin och har satt ett anpassningsmål på sex miljarder euro.

Aaltonen anser att regeringen till varje pris borde undvika nedskärningar i de mest grundläggande bidragen och hellre fokusera på barnbidraget till höginkomsttagare, sjukdagpenning över miniminivå och inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd.

Elli Aaltonen var generaldirektör för Folkpensionsanstalten mellan åren 2017 och 2019. I dag är hon ordförande för Finlands Röda Kors.