Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tågtrafiken löper normalt igen – anlagd brand och tekniskt fel orsakade förseningar

Uppdaterad 21.04.2023 16:48.
Två vuxna och ett barn går mot ett tåg på en tågstation.
Bildtext Tågtrafiken har drabbats av förseningar. En del tåg har också ställts in.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Tågtrafiken har under fredagen kantats med problem som lett till förseningar och inställda tåg. I ett av fallen misstänks brott.

Misstänkt sabotage på stambanan och ett systemfel på kustbanan orsakade störningar i tågtrafiken på fredagen. Klockan 15 var felen reparerade och trafiken löpte normalt.

En del fjärrtåg på stambanan var ändå försenade ända fram till destinationen.

På grund av problemen tvingades VR ställa in flera tåg i hela landet och flera tåg var ordentligt försenade. En del tåg var över en timme försenade.

Det misstänkta fallet av sabotage handlar om en brand som misstänks vara anlagd. Branden orsakade en kabelskada. Branden i Iittala mellan Tavastehus och Toijala släcktes på morgonen. Enligt polisen tyder allt på att någon med avsikt startade branden.

Under fredagsförmiddagen meddelade VR att felet delvis reparerats, och att tågtrafiken börjar löpa som normalt före klockan 14.

Problem på kustbanan

Störningar pågick också på kustbanan, alltså mellan Helsingfors och Kuppis (Åbo). Störningarna berodde på ett systemfel som upptäcktes mellan Salo och Pemar. Felet åtgärdades kring klockan 12 på fredagen.

Systemfelet ledde till förseningar på mellan 30 och 60 minuter.

Du kan följa med läget via VR:s hemsida.

Källor: Fintraffic, VR, STT

Artikeln uppdaterades klockan 12:12 med uppgifter om att felen åtgärdats. Artikeln uppdaterades 16.48 med att trafiken återgår till det normala.