Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås nya trafikplanerare åker buss och lyssnar på invånarnas åsikter om den haltande kollektivtrafiken

En ung man och ett skolbarn åker buss.
Bildtext Borgås nya trafikplanerare Matias Leinonen åker buss och pratar med folk för att ta reda på hur Borgåborna vill att den lokala kollektivtrafiken ska se ut i framtiden.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Kollektivtrafiken är ett av Borgå stads viktigaste projekt det här och nästa år.

– Ibland funderar jag nog på att ge upp och köpa en andra bil till familjen, säger en mamma som stiger på bussen i Pepot, två kilometer från Borgå centrum.

Hon har med sig sin dotter i dagisåldern och de ska till centrum för att sköta sysslor den här eftermiddagen.

Vi träffar henne då vi åker buss med trafikplanerare Matias Leinonen från Borgå stad.

Leinonen från Kotka är Borgås nya trafikplanerare. Han har jobbat med uppdraget sedan början av januari och han har kavlat upp ärmarna ordentligt, för det är mycket som behöver bli bättre vad gäller busstrafiken i staden.

I stora drag är mamman trött på att busstrafiken i staden inte fungerar tillräckligt bra för att den ska vara bekväm och praktisk att använda.

– Men du lovar väl att svara på undersökningen som finns ute nu, då har du möjlighet att påverka hur kollektivtrafiken ska fungera i Borgå i framtiden. Och tipsa din partner också och dina grannar och vänner om enkäten, ber Leinonen.

Mamman lovar att hon ska svara på frågorna på kvällen när hon kommer hem. En minut senare stiger hon och dottern av bussen vid Konstfabriken.

Två män sitter på Borgå torg och dricker kaffe en solig vårdag.
Bildtext Matti Valasti (till höger) jobbar som ungdomsarbetare. Han försöker ofta uppmuntra unga att ta bussen, trots att han tycker att linjenätverket i Borgå är dåligt.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Just den här dagen är Matias Leinonen ute för att prata med människor och bilda sig en uppfattning om hur kollektivtrafiken kan bli bättre i staden. En del är nöjda med lokaltrafiken i Borgå, men majoriteten tycker att det behövs en stor förändring.

Lite tidigare satt Leinonen på torget och pratade med människorna vid kaffeborden. Matti Valasti är en av dem som har åsikter om kollektivtrafiken.

– Som det nu är fungerar den inte i Borgå, enligt mig, säger han.

Valasti jobbar som ungdomsarbetare och är också lokalpolitiker för SDP. Han bor i Huktis och använder inte kollektivtrafik.

– Min närmaste hållplats finns på en kilometers avstånd. Innan jag har gått till busshållplatsen och bussen har kommit har jag gått hela vägen in till centrum.

Matti Valasti tycker att kollektivtrafiken i Borgå borde vara sådan att den betjänar alla. Han önskar att människor från närliggande områden skulle kunna ta sig någorlunda bra till centrum och till exempel till Kungsporten. De som bor lite längre bort i skulle kunna använda Byaskjussen.

Själv kan Valasti tänka sig betala två euro för en enkelbiljett.

"Fungerar inte" – Borgåbor tycker till om stadens lokala kollektivtrafik - Spela upp på Arenan

Ny, fungerande lokaltrafik i Borgå i augusti 2024

Målet är att den lokala busstrafiken ska vara uppdaterad, ny och fungerande i augusti 2024, det vill säga om drygt ett år.

Undersökningen, som Leinonen envist berättar om till var och varannan som stiger på bussen, är början på den stora förändringen. Utgående från svaren börjar han rita upp den nya lokala kollektivtrafiken.

– Jag jobbar hårt nu i två veckor så att så många som möjligt ska veta om att vi gör den här undersökningen. Jag ska åka vanliga busslinjer ännu några dagar när jag hinner mellan mina möten och så ska jag åka beställningsbussen Byaskjussen och prata med både passagerare och chaufför.

Leinonen säger att det inte är någon vits att göra en undersökning om de som svarar är för få eller tillhör bara en viss målgrupp.

Chauffören för linje nummer tre, som vi åker med den här dagen, ska ta en lunchpaus på ändhållplatsen i Hax just den tiden då vi åker med. Leinonen ber vackert och vi får skjuts till Kungsporten där vi får välja att antingen promenera fyra kilometer in till centrum eller vänta på nästa buss som kommer om en timme, det vill säga då pausen är slut.

Två män väntar på bussen på busshållplatsen i Kungsporten i Borgå.
Bildtext Det går buss från centrum av Borgå till Kungsporten och tillbaka, men många som jobbar på området tar hellre egen bil.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Vi väljer att vänta på bussen och under tiden går trafikplanerare Matias Leinonen in i några butiker för att prata med folk om hur det tar sig till sina jobb. De flesta han pratar med har kommit med egen bil, men en ung man säger att han varje dag brukar gå till fots sina tre kilometer till jobbet.

I det stora hela har människorna han pratar med i Kungsporten varken koll på bussrutter eller tidtabeller.

Anki Forsblom bor på Emsalö och hon säger, som de flesta andra, att hon använder egen bil.

– Jag vet inte vad som skulle få mig att hoppa på bussen. Jag bor på ett sådant ställe dit det inte går bussar som jag kan använda för att ta mig till jobbet i Kungsporten.

Om hon inte skulle jobba skulle hon kunna tänka sig använda Byaskjussen.

Hon föreslår att den lokala kollektivtrafiken borde fungera smidigt från ställe till ställe och tillbaka.

– Jag har förstått att det inte alltid är så smidigt, konstaterar hon.

En dam står på en parkeringsplats.
Bildtext Anki Forsblom kan inte ta bussen till jobbet i Kungsporten eftersom det går så få bussar till och från ön Emsalö där hon bor.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Kollektivtrafiken är ett av Borgå stads viktigaste projekt det här och nästa år.

Enkäten om lokaltrafiken finns att fylla i på Borgås webbplats och på biblioteket i pappersform fram till den sista april.

Borgå ska tillsammans med NTM-centralen ta över ansvaret för att ordna kollektivtrafiken i de centrala områdena av staden. Förändringen gäller inte randområden, såsom bussarna till skärgården och Sköldvik.

Den som svarar på enkäten har också möjlighet att använda sin kreativitet, man får nämligen föreslå namn och utseende, såsom färg, på Borgås egen, nya, kollektivtrafik.

Diskussion om artikeln