Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansministeriet vill skära i yrkesutbildningen – och förkorta den till två år

Uppdaterad 21.04.2023 15:49.
Yrkesexamensmössor
Bildtext Finansministeriet vill att studerande ska få sin yrkesexamensmössa snabbare.
Bild: Tobias Sjöman/Prakticum

Budgetchefen Mika Niemelä vid Finansministeriet anser att grundexamina vid yrkesskolor borde förkortas från tre till två år i ett försök att spara pengar.

Nio miljarder euro. Så mycket borde Finland spara under de kommande två valperioderna, enligt Finansministeriet.

Många av riksdagspartierna har sagt att man inte är villiga att spara i utbildningen, åtminstone inte i grundskolan.

Den nuvarande budgetchefen vid Finansministeriet, Mika Niemelä, anser ändå att den nya regeringen borde skära i yrkesutbildningen.

Mika Niemelä spelar en viktig roll i regeringsförhandlingarna – budgetchefens åsikter brukar nämligen tas på allvar.

Niemelä: Ökar sysselsättningen

Enligt Mika Niemelä borde den nya regeringen förkorta andra stadiets yrkesutbildning från tre år till två. Niemelä säger att det här skulle öka sysselsättningen.

– Enligt forskning är slutsatsen att en förlängning av studierna till tre år har ökat antalet studieavbrott och sänkt inkomstnivån för studerande eftersom de måste sitta ett år extra vid skolbänken, säger Niemelä till Yle Uutiset.

Enligt ministeriet kunde staten spara drygt 100 miljoner euro om 40 procent av de yrkesinriktade grundexamina förkortades från tre år till två.

– Det här vore ett bra sätt att öka sysselsättningen och förbättra utbildningen i den meningen att vi får fler avlagda examina i stället för avbrott.

Ministeriet: Få söker sig vidare till högskolor

Alla yrkesinriktade grundexamina förlängdes till tre år för drygt 20 år sedan.

Tanken med att förlänga utbildningen var att ge yrkesstuderande bättre möjligheter att söka sig vidare till en högskola genom att lägga till ett år av allmänbildning och högskoleförberedelse.

Enligt Finansministeriet fungerade det här inte. Utbildningen borde förkortas igen eftersom för få yrkesstuderande söker sig vidare till högskolestudier, enligt Niemelä.

Enligt ministeriets statistik söker sig enbart 2,5 procent av yrkesstuderande vidare till högskolor.

Mika Niemelä sitter på en sten på ett torg. I bakgrunden Finansministeriets byggnad.
Bildtext Budgetchefen Mika Niemelä vill öka sysselsättningen bland unga.
Bild: Toni Määttä / Yle

Enligt Niemelä borde de högskoleförberedande studierna i yrkesskolorna därför bli frivilliga. Han påpekar att det fortfarande ska finnas en möjlighet att fortsätta bädda för att studera på högskolenivå.

– En studerande skulle fortfarande få studera i tre år om hen vill fortsätta till en högskola.

Finansministeriets förslag grundar sig på två studier. Niemelä konstaterar att bägge studier har flera år på nacken och att de inte utgör de senaste forskningsdata, men enligt honom är de en bra grund för vad som borde göras.

Kritik från yrkesskolor

Niemeläs förslag får skarp kritik från Amke, som är intressebevakare och serviceorganisation för anordnarna av yrkesutbildningar.

Saku Lehtinen, ledande sakkunnig vid Amke, säger att ministeriets uppgifter som bygger på föråldrade studier, är bristfälliga. Enligt Lehtinen ser många ungdomar yrkesskolan som ett bra depåstopp på vägen till yrkeshögskolan.

Enligt statistik från gemensamma ansökningar kommer drygt hälften av dem som söker in till yrkeshögskoleutbildningar från yrkesskolor.

Enligt Statistikcentralens siffror behöver man inte heller oroa sig för studieavbrott i yrkesutbildningen. Avbrotten i yrkesutbildningen har minskat sedan millennieskiftet, enligt statistiken.

En frisör lagar en uppsättning med flätor åt en ung kvinna.
Bildtext En del befarar att förkortad utbildning skulle innebära att det inte finns tid för teori, bara praktiskt.
Bild: Malin Valtonen / Yle

De yrkesstuderande och representanter som Yle Uutiset talat med kritiserar Mika Niemeläs förslag. Många ser det som svårt att komprimera utbildningen till två år.

– Om yrkesutbildningen förkortas ger det inte tillräckligt med tid för teoridelen. Jag tror att mina studier skulle bli ännu tyngre om de komprimerades till två år, säger Markus Orko som studerar vid Step-utbildning.

Markus Orko.
Bildtext Markus Orko är rädd för att studierna blir tyngre om studietiden förkortas.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Också studentföreningen Osku säger nej till förslaget. Enligt föreningen skulle det leda till att färre söker sig vidare till högskolor. Ordförande Venla Tilli säger att det är ologiskt i och med att det varit tal om att fler borde utbilda sig vidare.

I kritiken från yrkesskolorna påpekas också det faktum att ett tredje år i yrkesskolan inte bara förbereder för vidare studier, utan också arbetslivet.

Enligt forskaren Hannu Karhunen ser Finansministeriet en förkortning av utbildningen som ett lätt sätt att spara pengar och sysselsätta unga, men det är svårt att bedöma de långsiktiga effekterna.

Också han tror att en förkortad yrkesutbildning kan leda till att färre tar sig vidare till högskolor.

– När man är ung försöker många få studierna snabbt undanstökade. Om allmänbildande studier blir frivilliga kommer en del av de studerande inte att ta del av dem.

Artikeln är en förkortad översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Valtiovarainministeriö haluaa leikata ammattikoulutuksesta – taustalla kiistanalainen tilasto skriven av Kimi Holmberg, Ulla Malminen och Sanel Silvac. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa

Diskussion om artikeln