Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu talar den skadade sjukskötaren Elina Mattila ut: ”Jag såg en kniv på golvet och ett enormt hål i min hand”

En persons hand, med ett gips som har kamouflagemönster. Kvinnans naglar är målade rosa.
Bildtext Elina Mattila fick allvarliga skador då en patient angrep henne på jobbet på psykiatriska avdelningen vid ÅUCS.
Bild: Pipsa Uutto-Rajakallio / Yle

En patient attackerade tre sjukskötare och en läkare på den psykiatriska avdelningen vid ÅUCS. Sjukskötaren Elina Mattilas tumme skadades och hon riskerar minst två månaders sjukskrivning.

Det var fråga om en normal vårdåtgärd vid Åbo universitetscentralsjukhus, där tre sjukskötare och en läkare deltog. Plötsligt ville patienten inte längre vara med om åtgärden, utan överföll dem.

En av dem som attackerades var sjukskötaren Elina Mattila från Kankaanpää.

– Jag hade personsäkerhetslarmet nära till hands, så att jag genast kunde trycka på larmknappen, men allt hände jättejättesnabbt, säger Mattila.

Hennes första tanke var att ”hur kommer det här att sluta?”, men situationen var över på ett ögonblick.

– Jag såg en kniv på golvet och ett enormt hål i min hand. Det blödde ur ett gapande sår. Som tur är fungerar kroppen så att jag inte kände någon smärta, utan jag bara tittade på hur vävnaderna i handen såg ut, säger Mattila.

Det kunde ha gått värre.

Tack vare chocken kände Mattila inte smärtan i handen och hon började tänka på helt absurda saker.

– Jag stickar mycket och undrade om jag fortfarande skulle kunna hålla i strumpstickor, säger Mattila.

Hon fick snabbt första hjälpen, men skadan krävde en operation som tog nästan tre timmar. Patienten hade huggit henne med en kniv så att två senor i hennes tumme gått av.

Är inte rädd, men det kan vara skrämmande då larmet går för första gången

Elina Mattila står inför minst två månaders sjukskrivning, och hon tror att rehabiliteringen kommer att hjälpa hennes hand att återhämta sig.

– Jag är inte rädd. Jag litar på att läkaren kan sitt jobb och att den här handen kommer att fungera. Men det får man se. Man vet aldrig, säger Mattila.

Trots att det vid intervjun gått mindre än en vecka sedan attacken är Mattila inte orolig. Men hon är medveten om att verkligheten kan slå emot henne då hon återvänder till jobbet efter sjukskrivningen.

– Jag kan tänka mig att när larmet går för första gången igen på min avdelning så tänker jag kanske: ”Vänta lite, är det säkert att gå dit?”, men det ser man sedan, säger Mattila.

Psyksocialt stöd med krishjälp och av vänner

Direkt på akutmottagningen fick Mattila stöd av kristeamet, som hon har kommit överens om att fortsätta träffa. Vid behov kan hon också få hjälp av företagshälsovården.

– Det har ändå varit lättare för mig att prata om situationen med vänner och kolleger, med någon som känner mig.

Mattila känner egentligen ingenting för sin angripare. Det var förstås inte rätt av patienten att använda kniv, men hon förstår att många mår dåligt.

– Handlingen var inte på något sätt berättigad, men jag känner ingen ilska mot henne, säger Mattila.

Man vänjer sig vid spott och förolämpningar

I januari rapporterades att hälften av alla inom vårdbranschen som svarat på en enkät från Arbetshälsoinstitutet hade upplevt våld eller hotfulla situationer i sitt arbete.

Enligt undersökningen är psykiskt våld vanligare än fysiskt våld. Av yrkesgrupperna var det närvårdare och sjukskötare som mest sannolikt hade upplevt våld.

Under de senaste tjugo åren har Elina Mattila vant sig vid att patienter kan spotta, förolämpa och ibland slå personalen. Det hör till jobbet.

Inom personalen hade man också räknat med att något allvarligare skulle kunna hända.

– Men det här hade vi inte väntat oss, fastän hotet om allvarligt våld hela tiden kunde anas, säger Elina Mattila.

På andra språk

Diskussion om artikeln