Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Elsparkcyklar dök plötsligt upp i Ekenäs och Karis – Raseborg vill ha klara spelregler

En man står och tittar på en elsparkcykel, Fredrik Bäcklund.
Bildtext Elsparkcyklarna står parkerade lite här och där. Den här stod ett stenkast från Raseborgs stadshus. Chefen för samhällsteknik tittar lite närmare på fordonet.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Elsparkcyklar är definitivt inget nytt fenomen i stora världen och större städer, men i Ekenäs, Karis och Lojo har de skapat diskussioner både runt kaffeborden och på sociala medier.

Mitt i allt stod de där, elsparkcyklarna, ett veckoslut i mitten av april. Själv fick jag syn på dem måndagen den 17 april när jag kom på jobb till Ekenäs.

Det stod en handfull elsparkcyklar parkerade vid gästhamnen i Ekenäs, i närheten av hamnkaféet och matstället Baywatch.

En ensam elsparkcykel vid gångvägen nära en gatukorsning i Ekenäs.
Bildtext Redan några dagar efter att elsparkcyklarna dök upp i Ekenäs hade de försvunnit från gästhamnen. Det är därför lite oklart om just parkeringsområdet invid Baywatch är en samlingsplats för dem.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Gästhamnsföretagarna, bröderna Jan-Olof och Niklas Björkqvist, var nog lika överraskade. De hade inte blivit kontaktade av företaget som hyr ut elsparkcyklarna.

Jan-Olof Björkqvist säger att han inte har något emot att ett företag erbjuder elsparkcyklar, men var förvånad över att elsparkcyklarna hade ockuperat några parkeringsplatser vid hamnen.

Behövs inga tillstånd

Chefen för samhällsteknik i Raseborg, Fredrik Bäcklund är inte riktigt lika överraskad, men närapå. Han fick mejl i förväg, men hann aldrig svara på det första innan det kom ett nytt meddelande fredagen den 14 april där transport- och uthyrningsföretaget Bird meddelade att det kommer elsparkcyklar till Ekenäs och Karis. De kom sedan under veckoslutet.

En man står bredvid en elsparkcykel, Fredrik Bäcklund.
Bildtext Nej, chefen för samhällsteknik i Raseborg Fredrik Bäcklund vill inte kliva upp på elsparkcykeln fast fotografen/reportern ber snällt.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

För en reporter som jobbat mycket med att följa med kommunal förvaltning låter det nästan konstigt att man kan placera ut elsparkcyklar mitt i centrum av en stad utan att ha kommunens lov till det.

– Man får nog hämta utan att ens meddela i förväg. Enligt lagen får du placera ut cyklar i princip var som helst bara de inte hindrar övrig trafik och andra människor, säger Fredrik Bäcklund, chef för samhällsteknik i Raseborg.

Att fixa till en tillfällig uteservering inne i en stad kräver lov och det brukar också kosta en del att hyra platsen där borden och stolarna står. Ansöker man inte om lov bryter företagaren mot jordlegolagen.

Men att parkera tio elsparkcyklar på en trottoar eller cykelväg är okej, med hänvisning till vägtrafiklagen. Enligt den jämställs elsparkcyklar med cyklar.

– Lagstiftningen är sådan i vårt land att det inte går att förbjuda dem, säger Fredrik Bäcklund.

Politiker vill ha mera info

Tekniska nämnden i Raseborg hade möte på tisdagen, 18 april, och diskuterade då elsparkcyklarna, berättar nämndens ordförande Britt-Marie Granström (SFP). Politikerna efterlyste mera information och förhållningsregler, vilket chefen för samhällsteknik, Fredrik Bäcklund, fick i uppdrag att ta reda på.

– Jag ska försöka få mera info om företaget och vilka möjligheter det finns att komma överens med dem om gemensamma spelregler.

Svenska Yle skrev tidigare i april att fyrtio städer vill ha stängare regler för elsparkcyklar och tillsammans med Kommunförbundet har de gjort upp ett förslag för elsparkcyklarnas framtid i Finland.

I början av april röstade nästan 90 procent av invånarna i Paris i Frankrike för att förbjuda uthyrning av elsparkcyklar.

Oklart vem som sköter det praktiska

Det är alltså det amerikanska transportföretaget Bird, specialiserat på uthyrning av elsparkcyklar, som etablerat sig i Raseborg. Samma företag erbjöd elsparkcyklar i Hangö redan i fjol. Fredrik Bäcklund har varit i kontakt med Finlandschefen Elsa Rinta-Kanto.

Helst skulle Bäcklund vilja få tag på den lokala entreprenören som har hand om elsparkcyklarna i Raseborg, eftersom det skulle kännas både enklare och smidigare än att kommunicera via Rinta-Kanto.

På företaget Bird verkar man ändå ovilliga att lämna ut uppgifter på vem som samlar upp och sköter underhåll och service av elsparkcyklarna i Ekenäs och Karis, berättar Bäcklund när vi träffas på torsdagen (20.4).

Också jag gör ett försök att få namnet på den lokala företagaren som har hand om att elsparkcyklarna i Ekenäs och Karis. Det lyckas inte.

Elsa Rinta-Kanto meddelar via e-post att företaget har en policy att man inte ger ut namnen på sina underleverantörer till medier. Frågor kan ställas till henne och hon lovade också att bolaget snart kommer att gå ut med ett pressmeddelande med råd och rekommendationer hur elsparkcyklarna ska användas.

Olika åsikter om elsparkcyklar

Fredrik Bäcklund, chef för samhällsteknik i Raseborg, vill förhålla sig neutral till elsparkcyklar.

Han vet att det finns argument både för och emot elsparkcyklar i stadskärnor och han har också hört kaffebordsdiskussionerna bland annat på sitt jobb i stadshuset.

– Det är nog lite av en generationsfråga. Jag har fått både tummen upp och tummen ner. Själv är jag neutral och ser det mera som ett företag som vill erbjuda service i Ekenäs och Karis centrum. Jag hoppas att vi, i samråd med Bird, får ut det här infopaketet så att alla vet hur man ska använda elsparkcyklarna.

En man står ute bredvid två parkerade cyklar.
Bildtext Fredrik Bäcklund utanför Raseborgs stadshus där det stod en orangefärgad stadscykel (mestadels dold av Fredrik) och en privat och grann cykel i orange, knallgrönt och rosa.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Enligt Bäcklund verkar företaget ändå seriöst och han har redan kommit överens med Finlandschefen för Bird att man ska gå igenom områden där staden inte vill att elsparkcyklarna parkeras. Likaså ska man komma överens om hastigheter.

– Elsparkcyklarna går att programmera så att de går saktare på vissa områden och också att de inte går att använda överallt.

Vilka områden tycker du till exempel att det inte passar sig med elsparkcykel?

– Den diskussionen tar jag med kollegorna, det är inte riktigt klart ännu.

Mera övervakningsjobb för polisen

Elsparkcyklarna kommer att ge polisen i Raseborg mera jobb, åtminstone så länge det handlar om nyhetens behag i Ekenäs och Karis, säger kommissarie Markus Ramstedt.

– Med den erfarenhet vi har från andra städer i Finland så har elsparkcyklar nog fört med sig vissa problem. Samma regler gäller som för en cykel men elsparkcyklarna brukar nog användas annorlunda, säger Ramstedt.

Han berättar bland annat att folk susar fram på trottoarer med de här eldrivna sparkcyklarna. Det är inte tillåtet med cykel om man är över tolv år.

Också parkeringen av elsparkcyklar har ställt till med bekymmer, konstaterar Markus Ramstedt.

– De parkeras på trottoarer eller andra ställen där de försvårar eller äventyrar trafiksäkerheten.

En elsparkcykel parkerad mitt på cykelvägen längs Flemingsgatan i Ekenäs.
Bildtext Den här elsparkcykeln stod mitt på cykelvägen på Flemingsgatan i Ekenäs. Nästan skäl för lite aja baja.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Ramstedt nämner också den så kallade nöjeskörningen där risken är stor att man faller av elsparkcykeln.

– Utan skyddsutrustning så är följderna också tråkiga.

Trots att elsparkcyklar enligt lag jämställs med vanliga cyklar så är det alltså frågan om två olika fordon.

Tänk på egen och andras säkerhet

Raseborgspolisen kommer att övervaka hur folk använder elsparkcyklarna och om polisen märker att de missbrukas och används på fel sätt kommer de att lägga ner mera tid och arbete på ”fenomenet” som Ramstedt kallar det.

– Det här blir en del av trafikövervakningen. Vi är förstås vana vid att prioritera våra uppdrag, men nog tror jag vi har beredskap att klara av den här biten också.

Det säger kommissarie Markus Ramstedt som också har en slutkläm:

– Huvudprioriteringen är inte att man ska undvika böter utan att man ska tänka på sin egen säkerhet och andra medtrafikanters säkerhet.

Diskussion om artikeln