Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tre urpremiärer uppförs på Wasa Teater under kommande spelår

Två bilar kör förbi fasaden till Wasa Teater
Bildtext Wasa Teater fungerar som Österbottens regionteater.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Spelåret 2023-2024 vid Wasa Teater inleds med en dagisuppsättning av ”Kejsarens nya kläder” och fortsätter med bland annat den nordiska musikalen ”Vänd om min längtan”.

Wasa Teaters teaterchef Ann-Luise Bertell säger i ett pressmeddelande att man har ett spännande och fullspäckat spelår på kommande. Den första av pjäserna som har urpremiär är den nordiska musikalen ”Vänd om min längtan”, som baserar sig på teaterchefens bok med samma namn. Det hela beskrivs som ett personligt emigrantöde som behandlar bland annat längtan, sorg och kärlek. Musiken komponeras av Thomas Entroth och låttexterna skrivs av Åsa Jinder. Som regissör fungerar Erik-André Hvidsten och musikalen har premiär den 16 september.

I november sätter Wasa Teater upp två nya produktioner. Det är frågan om Kristina Lugns ”Rut och Ragnar” samt Johan och Siri Fagerudds ”Solchanser”.

”Rut och Ragnar” regisseras av Ann-Luise Bertell och handlar om ett äldre par som firar sin efterlängtade skilsmässa. Det är frågan om en pjäs som första gången sattes upp i Stockholm på 90-talet. Johan och Siri Fagerudds ”Solchanser” är en nyskriven pjäs som regisseras av Jakob Johansson och är en samling av tragikomiska situationer präglade av vardaglig besatthet.

– Det finns verkligen skäl att besöka teatern nästa år, säger teaterchefen Ann-Luise Bertell i pressmeddelandet.

Teaterchef Ann-Luise Bertell i blå skjorta. I bakgrunden hus och blå himmel.
Bildtext Ann-Luise Bertell är teaterchef vid Wasa Teater. Under spelåret 2023-2024 sätts hennes bok ”Vänd om min längtan” upp och hon regisserar också pjäsen ”Rut och Ragnar”.
Bild: Frank A. Unger/Wasa Teater

Spelåret 2023-2024 inleds med en uppsättning av sagan ”Kejsarens nya kläder”, regisserad av Lina Ekblad. Föreställningen ska turnera i österbottniska daghem, men också spelas på Wasa Teaters lilla scen.

Den 17 mars nästa år har Agnes och Elias Våhlunds bokserie om Lisa premiär i teaterform. Bokserien, som heter ”Handbok för superhjältar”, handlar om Lisa som blir mobbad i skolan och Wasa Teater är den första teatern med att dramatisera och producera serien, som ska regisseras av Agneta Lindroos.

Under våren 2024 planeras också ett samarbete med Unga Scenkompaniet och en föreställning vid namn OAS.

– En fantasifull och språkstimulerande konstupplevelse för 1-3-åringar och deras medföljare, skriver Wasa Teater i sitt pressmeddelande.