Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dags att sätta punkt för en onödig trend i finländsk fotboll? Svenska agenten förstår inte varför många talanger lämnar Finland så tidigt

Ville Koski och Anthony Olusanya i duell.
Bildtext Honkas mittback Ville Koski och HJK:s anfallare Anthony Olusanya är två unga spelare som har stor kapacitet.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Kan finländska lag drömma om talangmiljonerna som strömmar in i Skandinavien? Fullt möjligt – men då måste tränare våga riskera sitt jobb och matcha unga spelare, säger spelaragenten Nima Modyr.

Våga satsa eget och ungt.

Det är uppmaningen till de finländska fotbollsklubbarna från den svenska spelaragenten Nima Modyr.

– Det går inte att förminska betydelsen av det. Satsning på unga spelare har fungerat i stora klubbar som Ajax och Barcelona i årtionden. Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt.

I en intervju med Yle Sporten berättar Modyr om sina tankar kring finländsk fotboll och ligans roll som språngbräda för talanger. Under de senaste åren har Modyrs fotbollsagentur stiftat bekantskap med klubbarna, etablerat sig på marknaden och inlett samarbete med flera yngre spelare med framtidspotential.

De representerar exempelvis Otso Liimatta, Daniel Håkans, Eetu Vertainen, Saku Ylätupa och Hugo Keto.

Enligt Modyr är fotbollsligan en mer än tillräckligt bra miljö för yngre spelare – så länge tränarna är villiga att ge dem speltid.

– Klubbarna har en skyldighet att vara lojala mot sina bästa talanger och deras utveckling. De behöver en miljö där de får chansen.

Nima Modyr och Daniel Håkans med Vålerengatröja.
Bildtext Vasabördige Daniel Håkans ingår i Nima Modyrs stall.

Modyr menar att mycket handlar om klubbarnas ambitionsnivå.

– Vad vill man med finsk fotboll? Vilka krav ställer man på utländska förstärkningar? Hur mycket bättre än egna talanger ska de vara? Vill man att Finlands landslag ska hävda sig mot de bästa landslagen? Då behöver unga, finska talanger få chansen här hemma. Det är här som spelarna har gått i skolan och haft ungdomstränare, man kan spelarna utan och innan.

Förespråkar att stanna i Finland

En tidig flytt utomlands har varit en trend bland finländska fotbollstalanger. Tyska, franska, italienska och engelska klubbars akademier har blivit en destination för många av de bästa juniorspelarna.

– Det absolut viktigaste är att majoriteten av spelarna stannar i Finland. Det är idealiskt att spela seniorfotboll tidigt. Klubbar runt om i Europa investerar pengar i tanken att spelare blir det nästa stora namnet, och enda sättet att göra en utvärdering är om spelarna får speltid, säger Modyr.

– Många talanger har gått till stora klubbar, men då vi började granska den finska marknaden såg vi väldigt många som inte blommar ut i större klubbar – till exempel Hugo Keto i Arsenal och Saku Ylätupa i Ajax. Vi har känt att vi kan göra stor skillnad i tankesättet i Finland.

I U21-landslagets senaste trupp kom över hälften av spelarna från en klubbadress utomlands. Modyr understryker att det givetvis finns bra klubbar utomlands och nämner danska topplaget Nordsjælland som ett strålande exempel på en talangfabrik. I slutändan hänger ändå mycket individens egen förmåga.

– Jag tror att de flesta unga hade mått bra av att stanna kvar och spela i finska ligan. Och då måste det finnas tränare som är beredda att riskera sina jobb för att ge dem chansen.

Spelarna utomlands i U21-landslaget

Det finns klubbar som har valt den här vägen. HJK och Honka gör det bra i folktäta huvudstadsregionen, Ilves har massan via sin juniorverksamhet och AC Oulu har haft starka årskullar i norr.

– Jag har imponerats av hur HJK jobbar med unga och tror att det är en bättre miljö än många andra skandinaviska klubbar. När man tittar ett steg längre i processen gäller det att se över hur man säljer spelare vidare till en så bra miljö som möjligt för att ta nästa kliv i karriären. Det kommer att driva finsk fotboll framåt.

Norska succén har sålt till storklubbar

För agenter är potentialen i försäljningar A och O. Nima Modyr säger att första bilden av finländsk fotboll var att marknaden inte hade exploderat. Jämfört med Sverige och Norge är Finland fortfarande långt efter.

Bollförbundets nye sportchef Aki Hyryläinen sa i Urheilulehti i början av året att klubbarna borde fundera över sin profilering för att utveckla unga spelare och sälja dem. Enligt honom har finländska klubbar sålt spelare för en–två miljoner euro per år på sistone – summor som är en oändlighet efter våra nordiska grannländer.

Modyr tar nordnorska succélaget Bodø/Glimt som exempel. Tack vare framgångar i Europa har den lilla klubben sålt spelare för många miljoner euro till Roma, Lorient, Lens, Hertha Berlin, Schalke 04 och Krasnodar.

– Jag vill poängtera att Honka jobbar på ett spännande sätt med unga spelare, men ingen från Honka säljs till Romas A-lag.

Ola Solbakken i Romas tröja.
Bildtext Efter succén i Bodø/Glimt gick Ola Solbakken till Roma i vintras.
Bild: IMAGO/Marco Canoniero/ All Over Press

Frågan är om det ens är möjligt för Finland att nå Sveriges och Norges försäljningsnivå i framtiden. Med rätt ledare är det möjligt, säger Modyr.

– Om en sjuttonåring går in och smäller in tio mål för HJK i Europa Leagues gruppspel är hans prislapp tio miljoner euro. Och i ett sådant fall skulle Toni Koskela som tränare ha tagit den risken och spelat sin sjuttonåring.

”Jag känner att kraven höjts”

I en fotbollsvärld som drivs av övergångar ligger Finland en bit ner i näringskedjan, ligan är lågt rankad i Europa och man måste respektera mekanismerna på marknaden. Det krävs aktivt jobb över tid för att höja kvaliteten i lagen och den vägen kunna prestera bättre i Europaspelet.

– Som agent känner jag ändå att kraven har höjts när klubbar har investerat tid och resurser för att förädla. Jag säger inte att klubbarna här ska vara nöjda, men man ska vara nöjd med att få ut mer pengar vid försäljningar steg för steg, säger Modyr och fortsätter.

– Finland är en alldeles utmärkt miljö för unga talanger. Jag förstår inte varför så många lämnar tidigt.

Framöver är nyckeln hur klubbarna satsar på tränare, sportchefer och förhållanden.

– Unga spelare behöver rätt ledare som är på plats på heltid för att utveckla dem. Det är viktigt att fortsätta på den här vågen och fundera på hur man ökar satsningen, säger Modyr.

Diskussion om artikeln