Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets Eurovision Song Contest kör i gång – så här följer du med och röstar i tävlingen

Käärijä och hans dansare på en scen, i kanterna Eurovisionens grafik.
Bildtext Ett år av väntan är strax slut, då årets Eurovision Song Contest äntligen kör igång! Finland representeras av Käärijä och låten Cha Cha Cha.
Bild: Mikke Pöyhönen / Yle

Världens största musiktävling är här igen och i den här artikeln har vi samlat all den information som du kan tänkas behöva för att följa med årets upplaga av Eurovision Song Contest. Nu kör vi!

37 länder tävlar om vem som har skickat den bästa sången och det bästa framträdandet till Liverpool i Storbritannien och vem som i slutändan ska få lyfta den mikrofonformade glaspokalen.

I den första semifinalen, som går av stapeln tisdagen den 9 maj, tävlar 15 bidrag om tio platser i finalen. I den andra semifinalen, som avgörs torsdagen den 11 maj, tävlar 16 bidrag om de resterande tio finalplatserna.

Startordningen i den första semifinalen

En man och tre kvinnor står framför en gul bakgrund. De ser alla in i kameran.
Bildtext Graham Norton, Alesha Dixon, Julia Sanina och Hannah Waddingham programleder årets tävling.
Bild: BBC

Startordningen i den andra semifinalen

Likt tidigare år har sex länder redan gjort sig värda en plats i finalen. Traditionsenligt får fjolårets vinnare, Ukraina, en automatisk finalplats.

Tillsammans med Ukraina i finalen finns också redan de fem länder som betalar mest för sitt deltagande, alltså Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien.

Bidragen som redan har en plats i finalen

Den 31 januari lottade man ut i vilken semifinal och i vilken halva av semifinalen som varje bidrag skulle tävla. Finland placerades i den andra halvan av den första semifinalen.

Efter det har tävlingens producenter gjort upp startordningen, enligt de kriterierna. Målet med startordningen är att alla bidrag ska få så bra synlighet som möjligt.

Röstningsnyheter i årets tävling

Det här året för med sig en rad förändringar då det kommer till röstningsförfarandet. Dels blir de internationella jurygruppernas roll aningen mindre och dels kommer också personer som bor i länder som inte deltar att få möjlighet att rösta.

I semifinalen är det i år bara publiken som avgör resultatet, till skillnad från tidigare år då det varit en kombination av publik- och juryröster.

I den första semifinalen röstar alla tävlande länder, samt Frankrike, Tyskland och Italien, som redan kvalificerat till finalen. I den andra semifinalen röstar de tävlande länderna, samt Spanien, Ukraina och Storbritannien.

En flagga med Eurovisionens logo, ett hjärta i gult, rött, blått och mörkblått, som hänger på en lyktstolpe.
Bildtext Liverpool är redo för schlagerfest! På grund av kriget i Ukraina ansåg EBU att det inte är säkert att ordna evenemanget i fjolårets vinnarland Ukraina, utan turen gick vidare till tvåan Storbritannien.
Bild: EPA-EFE

Varje land har sammanlagt 58 poäng att dela ut. 12 poäng går till det bidrag som fått mest röster, 10 åt det som fått näst mest röster, 8 åt det som fått tredje mest röster och sedan stegvis nedåt så att det land som kommit på tionde plats får 1 poäng.

Alla bidragens poäng slås sedan ihop och de tio bidrag med flest sammanlagda poäng går vidare till final. I semifinalerna presenteras de tio finalisterna i en slumpmässig ordning.

Så här röstar du från Finland

Ett deltagande land kan rösta i den semifinal de deltar i och i finalen. I finalen kan alla deltagande länder rösta oberoende av ifall de gått vidare till final eller inte.

Från Finland kan du rösta genom att ringa eller skicka sms.

Ringer och röstar gör du genom att ringa numret 0700 791 XX. XX motsvarar startnumret på ditt bidrag, vill du i den första semifinalen rösta på Norge ringer du 0700 791 01, och vill du rösta på Nederländerna ringer du 0700 791 14.

För att rösta per sms skickar du bidragets startnummer till nummer 173 005.

Kom ihåg att du från ett finskt mobilabonnemang inte kan rösta på Finland! Röstningen börjar först då programledarna meddelar det i sändningen, efter att alla bidrag framförts.

I finalen är makten uppdelad så att varje lands tittare har hälften av makten, den andra halvan av makten har ländernas jurygrupper. Jurygrupperna består av fem personer som på ett eller annat sätt klassas som musikproffs.

Jurygrupperna har också 58 poäng som de på samma sätt som publiken delar ut till de tio bidrag de tycker är bäst.

En annan röstningsnyhet i år är att också personer som är bosatta utanför de tävlande länderna får rösta. Den omröstningen görs på nätet eller i Eurovisionens officiella app, och ”resten av världen” har lika många poäng att dela ut som ett tävlande land sammanlagt har.

En mikrofon gjord av glas som står på en scen.
Bildtext Och det här är pokalen alla tävlar om att få höja till skyarna i M&S Bank Arena i Liverpool sent på lördag kväll.
Bild: EBU / Corinne Cumming

Käärijä pop i Europa redan innan tävlingen

Det är ett faktum i det här skedet att Finlands Käärijä är en av årets förhandsfavoriter och har varit det redan en längre tid. Inför varje års Eurovision Song Contest görs en mängd olika omröstningar som ordnas av fan-nätverk och bloggar.

Webbsidan Eurovisionworld.com samlar dessutom ihop en lista på alla de spelbolag som ordnar vadslagning kring tävlingen. Inför tävlingsveckan visar listan att kampen om förstaplatsen förs mellan Sverige och Finland, med Frankrike på tredje plats och Ukraina som fyra.

Käärijä står i ett hav av människor och svarar på intervjufrågor.
Bildtext Det internationella intresset för Käärijä har varit stort på alla de Eurovisionskonserter som ordnats inför tävlingen.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Vad kommer till framgång i semifinalen är det ändå spegelvänt och enligt spelbolagen har Käärijä en stor chans att vinna den första semifinalen, följd av Sverige och Norge.

I den andra semifinalen förutspår spelbolagen att Österrike, Australien och Armenien hamnar i topp tre.

Loreen svarar på intervjufrågor på en presskonferens i London.
Bildtext Också Sveriges Loreen har väckt mycket intresse bland internationella fans och journalister. Loreen vann tävlingen 2012 med låten Euphoria.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Eurovision Song Contest hörs och syns på Yles kanaler hela veckan

Semifinalerna och finalen kan du se på Yle TV1 och på Yle Arenan. Dessutom sänds sändningarna också i Yle X3M och i Yle Radio Suomi, där du kan lyssna på sändningarna.

Även i år refereras sändningarna på svenska av Svenska Yles långvariga Eurovisionsexperter Eva Frantz och Johan Lindroos. På finska refereras sändningarna av Mikko Silvennoinen.

Eva Frantz, iklädd ljusrosa plajetter, och Johan Lindroos, iklädd en röd tröja, står tillsammans framför en vit vägg.
Bildtext För tv-tittarna och radiolyssnarna är Eva och Johan bekanta bland annat från det svenskspråkiga referatet av UMK i år.
Bild: Nelli Kenttä / Yle

Eva och Johan medverkar dessutom i Vega Dag varje dag, från måndag till lördag, där de avlägger en dagsrapport från Liverpool. Allt Eurovisionsrelaterat material hittar du på adressen svenska.yle.fi/eurovision.

Semifinalerna sänds tisdag 9.5 och torsdag 11.5, med start klockan 22. Finalen sänds lördag 13.5 klockan 22, men redan klockan 21 kan du ladda upp med Eurovisionsbubblans önskekonsert, under ledning av Märta Westerlund och Katri Norrlin.