Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hennes dröm om att delta i en beredskapsövning för kvinnor får vänta

Kvinna ser in i kameran.
Bildtext Petra Lönnberg skickade in sin bekräftelse av det juridiska könet när den nya translagen trädde i kraft, men hon får ändå inte delta i Kvinnornas beredskapsförbunds vårkurs.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Det blir ingen beredskapsövning för Petra Lönnberg den här våren. Kvinnornas beredskapsförbund godkänner inte hennes anmälan trots att hon har fastställt sitt juridiska kön till kvinna.

– Det känns som om kvinnor diskriminerar andra kvinnor, suckar Petra Lönnberg från Ekenäs.

Hon anmälde sig till Kvinnornas beredskapsförbunds vårkurs i Säkylä och hennes anmälan godkändes, men när hon kontaktade förbundet för att informera dem om sin transidentitet backade Kvinnornas beredskapsförbund och drog tillbaka Petra Lönnbergs kursanmälan.

– Sist och slutligen handlar det om inkludering och jag kan inte gömma mig när jag korrigerar mitt kön. Att få samverka med andra kvinnor är väldigt betydelsefullt och därför hade jag väldigt gärna deltagit i beredskapskursen.

Kvinna håller i ett brev från en myndighet.
Bildtext Petra Lönnberg fastställde sitt juridiska kön när translagen trätt i kraft, men sedan dess har allt stått stilla.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Kvinnlig personbeteckning är ett krav

Kvinnornas beredskapsförbund grundades 1997 för att utbilda kvinnor inom totalförsvaret. Förbundets huvuduppgift är att arrangera beredskapsutbildningar för kvinnor i samarbete med Försvarsutbildningsföreningen och med stöd av försvarsmakten.

– Våra utbildningar är riktade till kvinnor och kravet är att man har en kvinnlig personbeteckning, säger Pia Lindell som är generalsekreterare vid Kvinnornas beredskapsförbund.

Den nya lagen om fastställande av könstillhörighet, i folkmun kallad translagen, leder ändå till att föreningar som riktar sig till uttryckligen män eller kvinnor måste tänka om och Pia Lindell säger att Kvinnornas beredskapsförbund har inlett diskussioner om de måste förändra eller uppdatera kriterierna för kursdeltagare.

– Vi motsätter oss inte att transkvinnor deltar i våra utbildningar, men det innebär utmaningar. Kurserna arrangeras till exempel i kasernmiljö och vi kan inte tillhandahålla hur många duschutrymmen som helst.

Kan ni garantera att transpersoner är välkomna och kan känna sig trygga på era utbildningar?

– Jag tror inte att någon inom förbundet motsätter sig att transkvinnor deltar, men vi kan naturligtvis inte garantera att transkvinnorna känner sig trygga och bekväma. Det gäller i och för sig alla kursdeltagare för en kasernmiljö är annorlunda och obekant för många, men vi vill såklart att alla ska känna sig trygga, säger Pia Lindell.

En kvinna i rutig kostym.
Bildtext Pia Lindell är generalsekreterare för Kvinnornas beredskapsförbund. Hon säger att förbundet inte motsätter sig att transkvinnor deltar i förbundets utbildningar.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Taskig tajming

Petra Lönnberg fastställde sitt juridiska kön samma dag den nya translagen trädde i kraft, men på grund av betänketiden på 30 dagar har hon ännu inte fått sin nya personbeteckning.

– Jag skickade in alla papper, men nu står allt stilla i väntan på att betänketiden löper ut. Det är den som sätter käppar i hjulet, berättar Petra Lönnberg.

När betänketiden är över måste Petra Lönnberg bekräfta sin ansökan hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Det innebär ytterligare en handläggningstid för ärendet. I praktiken betyder det att Petra Lönnberg inte hinner få sitt nya personnummer innan vårens beredskapsutbildning.

– Under den här vårkursen som jag nu alltså missar, utbildar man också nya utbildare och därför hade jag gärna deltagit i den här vårkursen, säger hon.

En demonstrant håller upp transflaggan.
Bildtext Lagen om fastställandet av könstillhörighet, i folkmun kallad translagen, trädde i kraft den 3 april.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Petra Lönnberg är såvitt hon vet den första öppna transkvinnan som vill delta i Kvinnornas beredskapsförbunds kurser. Först måste hon bara krossa några glastak på vägen.

Även om hon kommer att missa vårens kurs är siktet nu inställt på höstkursen som arrangeras i Dragsvik i september. Tills dess ska Kvinnornas beredskapsförbund haft tid att lösa de logistiska utmaningar som man ställs inför, men sist och slutligen tycker inte Petra Lönnberg att just duschfrågan är svårlöst.

– Vi är inte naturister som springer omkring i skogarna utan vi vill fokusera på det viktiga som är beredskapsutbildningen.