Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning bekräftar utbrett taktikröstande i riksdagsvalet

En person röstar i vallokalen i Täkter.
Bildtext 2,6 procent av väljarna valde att rösta på ett visst parti för att förhindra en viss regering.
Bild: Maria Wasström/Yle

I tankesmedjan Toivos nypublicerade undersökning bekräftas spekulationerna: En stor del av Socialdemokraternas väljare taktikröstade. En femtedel av partiets väljare hade röstat annorlunda.

Att taktikrösta innebär i det här fallet att man röstar på ett annat parti än det man i första hand skulle ha röstat på. Det framkommer i den med Samlingspartiet allierade tankesmedjan Toivos färska undersökning.

Nästan 23 procent av de som röstat på Socialdemokraterna uppgav att de röstade på partiet av någon annan anledning än att partiets värderingar bäst motsvarade sina egna.

Taktikröstandet var dubbelt så utbrett för SDP som för Samlingspartiet, som var det näst mest populära partiet att taktikrösta på.

Sju procent av SDP:s väljare övergav sitt favoritparti för att förhindra en regering de motsätter sig, och lite över en tiondel för att främja en önskvärd regering.

Undersökningen, som samlade totalt 2 518 svar, genomfördes andra veckan i april. Totalt var det 7,3 procent av väljarna som angav att de taktikröstade med tanke på regeringsbildningen.

Över elva procent av väljarna röstade på något annat parti än det som bäst motsvarar sin egen värdegrund. 2,6 procent av väljarna valde att rösta på ett visst parti för att förhindra en viss regering.

Vänsterväljare taktiserade, blev dyrt för de mindre partierna

Speciellt få av Vänsterförbundets och De Grönas väljare angav att de röstade på partierna för något annat än en gemensam värdegrund. Det tyder på att det är därifrån Socialdemokraternas taktiserande väljare kommer från.

– Taktikröstandet är besvärligt, eftersom det har lett till frustration både inom Vänsterförbundet och inom De Gröna. Också inom de egna leden förs en diskussion om vad partiet ska använda valresultatet till. Vänstern som helhet har försvagats, sade Svenska Yles valkommentator Åsa von Schoultz efter att valresultatet blev klart.

– Om tanken med taktikröstningen var att rädda den nuvarande regeringsgrunden, lyckades det inte. Nu blev nettoförlusten nio mandat, eftersom SDP:s mandat ökade med tre, samtidigt som Vänsterförbundet förlorade fem och De Gröna sju mandat, kommenterade statsvetaren Kimmo Grönlund några dagar efter valet.