Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland stötte på lettisk mur – i halva matchen pinade Aksels Ozols Smålejonen men sedan kom målen på löpande band: ”Killarna hade tålamod”

Uppdaterad 21.04.2023 19:56.
Rasmus Kumpulainen och Kasper Halttunen jublar.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Efter ett tidigt ledningsmål såg det ut att bli en festlig kväll för Smålejonen mot Lettland. Men den lettiske målvakten Aksels Ozols ville annat och höll laget med i matchen länge.

Smålejonen inledde VM med att slå värdnationen Schweiz på torsdagskvällen och den segern följde man upp med en ny triumf i dag.

Precis som väntat var Smålejonen numret större än Lettland. Under stora delar av matchen fick Finland hålla i pucken i anfallszonen och det blev till slut seger med 5–2.

– Vi hade sen match på torsdagen och kort tid att förbereda oss för den här drabbningen. Jag är nöjd med hur killarna spelade i två perioder, säger förbundskaptenen Lauri Merikivi till Discovery.

Rasmus Kumpulainen tryckte in 1–0 redan i den andra minuten och Smålejonen hade ett stort spelövertag efter målet. Men i Lettland fanns en storspelande målvakt.

Aksels Ozols som kan draftas i sommar gjorde livet surt för de finländska spelarna. Målvakten plockade den ena pucken efter den andra och såg ut att trivas i skottregnet.

”Ingen panik”

Men ensam kunde målvakten inte så emot pressen hur länge som helst. I mitten av andra perioden kom det förlösande målet för Finland då Topias Hynnynen petade in 2–0 i powerplay.

Och då Finland fick hål på Ozols rullade det på. Kasper Halttunen gjorde 3–0 och Tuomas Uronen 4–0 före den andra pausvilan.

– Det har inte varit någon panik för oss. Vi har snurrat på bra i anfallszonen, sa Topias Hynnynen till Discovery i andra periodpausen.

Visa Vedenpää i Finlands mål behövde bara göra fem räddningar på 40 minuter, men i början av sista perioden sattes han under press. Lettland spelade piggare än tidigare och fick in en reducering då Valters Niedrajs slog in pucken.

Lettland gjorde två mål i sista perioden men det var aldrig någon fara på taket för Smålejonen. Rasmus Kumpulainen nätade mellan Lettlands fullträffar och Finland tog en tämligen klar seger.

– Sista perioden var vår sämsta. Killarna hade tålamod i två perioder och fick belöning, säger Merikivi.

Finlands VM fortsätter på söndag då USA står för motståndet.

Resultat:

Lettland–Finland 2–5 (0–1, 0–3, 2–1)
01.25 0–1 Rasmus Kumpulainen (Tuomas Uronen, Aron Kiviharju)
30.53 0–2 Topias Hynnynen (Jesse Nurmi, Emil Järvetie) pp
37.12 0–3 Kasper Halttunen (Konsta Helenius, Arttu Alasiurua)
38.07 0–4 Tuomas Uronen (Niilopekka Muhonen, Emil Järventie)
44.52 1–4 Valters Niedrajs (Kristers Ansons)
46.12 1–5 Rasmus Kumpulainen (Aron Kiviharju, Kalle Kangas)
53.59 2–5 Markuss Streikiss (Peteris Bulans, Davids Livsics) pp

Målvakter:

Aksels Ozols LAT 14+19+0=33
Lindards Feldbergs LAT 0+0+9=9
Visa Vedenpää FIN 3+2+14=19

Diskussion om artikeln