Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WMO: Glaciärerna i praktiken förlorade

Uppdaterad 22.04.2023 06:41.
Glaciären Mer de Glace vid Mont Blanc i de franska Alperna.
Bildtext Glaciären Mer de Glace vid Mont Blanc i de franska Alperna.
Bild: KONRAD K/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Världens glaciärer smälte i snabb takt förra året och det är i praktiken för sent att rädda dem, säger Meteorologiska världsorganisationen WMO i en ny rapport.

De åtta senaste åren har varit de varmaste sedan man började föra statistik över temperaturen. Samtidigt har mängden koldioxid nått nya rekordnivåer, säger WMO.

Havsisen vid Antarktis har krympt till sin minsta uppmätta nivå och vissa europeiska glaciärer smälte extremt snabbt, uppger organisationen.

Havsnivån har samtidigt stigit rekordhögt, med en hastighet på 4,62 millimeter mellan åren 2013 och 2022. Oceanerna var också rekordvarma.

Växthusgaserna nådde enligt rapporten nya toppnoteringar år 2021. Mängden koldioxid i atmosfären uppgick då till 149 procent av den förindustriella nivån år 1750. För metan var siffran 262 procent och för dikväveoxid (lustgas) 124 procent. Uppgifter tyder på att de här siffrorna fortsatte att öka 2022.

Havet stormar utanför staden Seogwipo på den sydkoreanska ön Jeju. Tyfonen Haishen härjar i området.
Bildtext Havet stormade utanför staden Seogwipo på den sydkoreanska ön Jeju i september 2020.
Bild: EPA / Yonhap South Korea

WMO:s finländska chef Petteri Taalas sa på organisationens presskonferens att extrema väderförhållanden orsakade av utsläppen av växthusgaser kan fortsätta fram till 2060-talet.

”Vi har redan släppt up så mycket i atmosfären, i synnerhet koldioxid, att en utfasning av den negativa trenden kommer att ta flera decennier”, sa Taalas.

Tjockleken för ett fyrtiotal glaciärer som observerats under en längre tid minskade mer än 1,3 meter mellan oktober 2021 och oktober 2022. Det är mycket mer än genomsnittet för det senaste årtiondet.

Taalas säger att kampen om glaciärerna redan är förlorad eftersom koldioxidhalten är så hög. Smältande glaciärer är enligt Taalas en allvarlig fråga eftersom det begränsar tillgången på vatten för människor och jordbruk. Enda sättet att vända trenden är enligt Taalas att skapa metoder för att fånga upp koldioxid ur atmosfären.

Anledningar till viss optimism

Taalas säger gröna energiformer har blivit billigare än fossila bränslen och att världen utvecklar bättre metoder för att lindra klimatförändringen.

Han säger att planeten inte är på väg mot en uppvärmning på 3-5 grader, vilket var en prognos 2014, utan ökningen väntas bli 2,5-3 grader. Taalas säger att världen i bästa fall kan uppnå en ökning på 1,5 grader.

Han säger att 32 länder har minskat sina utsläpp samtidigt som deras ekonomier har vuxit.

”Det finns inte längre en automatisk koppling mellan ekonomisk tillväxt och ökade utsläpp”, säger Taalas.

Han påpekar att till skillnad från läget för tio år sedan talar praktiskt taget världens alla ledare om klimatförändringen som ett allvarligt problem och länderna har börjat vidta åtgärder.

Källa: AFP