Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs IF öppnar säsongen med seger i fotbollstrean – tre mål av Catarina Lopes lade grunden för seger över Lojolaget LoPa

Uppdaterad 22.04.2023 11:58.
En spelare löper med bollen.
Bildtext Catarina Lopes blev matchhjälte då EIF besegrade LoPa med klara 5-0 i seriepremiären. Hon gjorde tre mål.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Det blev till slut en klar seger för Ekenäs IF:s fotbollsdamer då säsongen körde i gång på fredagskvällen. Efter en mållös första halvlek blev det en klar seger över Lohjan Pallo för Ekenäslaget.

Slutresultat på centrumplan i Ekenäs blev 5–0 (0–0).

Det var hemmalaget som förde matchen och pressade gästerna på försvar. I första halvleken åstadkom EIF endast en ribbträff och några tama skott mot LoPa-målet.

Men strax efter paus slog portugisiska förstärkningen Catarina Lopes till för första gången och gjorde matchens öppningsmål. Hennes distansskott slank rätt enkelt bakom Pia Koivunen i Lojomålet.

Ekenäs IF slår Lohjan Pallo i premiären i fotbollstrean: ”Vi har en bra stämning inom laget”

3:56

Efter inledningsmålet radade EIF upp flera målchanser men det krävdes ett nytt distansskott av Catarina Lopes för att ge EIF ledningen med 2–0.

Sofie Lindgren rullade strax efter det in mål nummer tre från liten vinkel. Sedan sköt Lopes ett nytt distansskott och ställningen var 4–0 med knappt tio minuter kvar att spela.

– Hon är en alldeles härlig person, sprallig och skön att ha i sitt lag, säger EIF-kaptenen Jill Illman om tremålsskytten Catarina Lopes.

Iida Äijö fastställde slutresultatet 5–0 efter en fin soloprestation alldeles i slutet av matchen.

Ungt men rutinerat EIF

EIF har ett ganska ungt lag. Många av tjejerna har ändå spelat flera säsonger med damlaget, så det finns rutin i laget.

Gästerna var inte totalt chanslösa i matchen, men EIF:s målvakt Juliana Drugge såg till att LoPa inte fick upp målkontot. Hon stod för ett par snygga parader i matchen.

EIF hade alltså vissa svårigheter i första halvleken med att utnyttja sina målchanser.

– Det var nog säkert premiärnerverna som gjorde att det inte riktigt lossnade i första halvleken. Vi hade flera lägen i första halvleken, men fick inte in bollarna, säger Illman.

Två spelare fajtas om bollen.
Bildtext EIF:s Jill Illman och LoPas Eveliina Rantanen i kamp om bollen. Sofia Fagerström (18) är ltie sen i situationen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Över 150 personer såg matchen i det vackra vårvädret.

– Det är jättekul att människor kommer och se på våra matcher. Det ger mycket åt oss spelare och då vi gjorde mål så hörde man hur hela publiken hurrade, säger Jill Illman med ett brett leende.

Då frågan gäller målsättningen för EIF-damerna den här säsongen blir hon lite mer allvarlig.

– Vi får väl se. Vi ska nog ta en plats på den övre halvan.

Du vill inte prata om avancemang till tvåan?

– Vi spelar några matcher till så ser vi och kan återkomma till det, säger EIF-kaptenen med ett glatt skratt.

LoPa-kaptenen nöjd trots förlusten

– Vi spelade helt hyfsat med tanke på att det här var säsongens första match. Det handlade om premiärnerver och så var motståndaren bättre i dag. Nu gäller det för oss att svälja besvikelsen och blicka framåt, säger LoPa-kaptenen Eveliina Rantanen.

Också Lojolaget har rätt många unga spelare i sin trupp.

– Våra B-flickor spelade jättebra och de var alla så duktiga. Vi ringde till dem före matchen och bad dem komma med på matchen, säger Rantanen.

LoPa steg i fjol från fyran till trean. Målsättningen för laget är att vänja sig med damtrean.

– Med tanke på att det är en ny serienivå för oss, så gäller det för oss att försöka utvecklas och spela så bra vi kan. Vi får se hur långt det räcker.

LoPa spelar sin följande match mot MPS från Helsingfors. Matchen spelas på Ojamoplan i Lojo på onsdag (26.4). EIF spelar sin följande match mot PPJ på Busholmen i Helsingfors på lördag (29.4).

Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

Diskussion om artikeln