Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Hyrkkö och Virta De Grönas favoriter till att bli nästa partiledare

Saara Hyrkkö, Oras tynkkynen och Sofia Virta.
Bildtext Saara Hyrkkö, Oras Tynkkynen och Sofia Virta.
Bild: Silja Viitala, Sampo Saikkonen, Yrjö Hjelt

Oras Tynkkynen är partifolkets favorit att ta över ordförandeklubban för De Gröna, enligt Yles enkät. Medlemmarna måste nu tänka om, för Tynkkynen meddelade på fredagen att han inte kommer att ställa upp.

Ungefär var tredje uppger att de anser att Tynkkynen är den bästa kandidaten. Saara Hyrkkö var det näst populäraste alternativet, och Sofia Virta platsade trea.

20 procent av de som svarade på enkäten hade ännu inte en favoritkandidat.

Ett stapeldiagram som visar att Oras Tynkkynen har det största stödet bland Gröna politiker.

Enkäten skickades på tisdagen till partiets riksdagsledamöter, europaparlamentariker och medlemmar och suppleanter i partistyrelsen och partifullmäktige. Enkäten skickades till sammanlagt 107 personer, av dem svarade 74.

Också Jenni Pitko meddelade på fredagen att hon inte ställer upp i ordförandekampen. Krista Mikkonen kom med samma besked i onsdags, och Atte Harjanne meddelade redan innan enkäten skickades ut i måndags att han inte tänker ställa upp.

Trots detta var det många som nämnde Harjanne i enkätens öppna svarsfält.

Ett antal Gröna politiker väntas ännu meddela om sina planer. Bland annat partiets vice ordförande Hanna Holopainen och riksdagsledamoten Fatim Diarra har meddelat att de överväger att ställa upp.

Tynkkynens miljökunnande uppskattas

Många inom partiet uppskattar Oras Tynkkynens kompetens i klimat- och miljöfrågor, samt hans sätt att uppträda.

– Oras styrka är hans faktabaserade och diskuterande grepp, men också hans utmärkta förmåga att vara tydlig och lätt att förstå. Jag anser att Oras styrka också är att han har lång erfarenhet inom partiet. Samtidigt har han bra perspektiv eftersom han haft paus från riksdagen, säger en som svarade på enkäten.

Många inom De Gröna anser också att Tynkkynen skulle ha hjälpt till att bredda synen på partiet. En del av partifolket uppger att de står bakom Tynkkynen trots att de är medvetna om hans beslut att inte ställa upp.

Saara Hyrkkös arbete inom riksdagen uppskattas bland partifolket, och hon anses kunna föra ihop partileden.

– Saara tilltalar många grupper inom partiet då hon tar upp teman som utbildning, kultur, jämlikhet, natur och klimat.

Sofia Virtas fördel är hennes förmåga att uppträda, menar många.

– Sofia kunde få med helt nya människor och skulle ge en välbehövlig energikick till partirörelsen.

Regeringsfrågan delar De Gröna

Partiets nuvarande ordförande Maria Ohisalo har sagt att ribban att medverka i den kommande regeringen är hög, efter förlusten i riksdagsvalet.

Inom partiet råder det delade meningar om partiet borde gå med i nästa regering. Nästan fyra av tio ser negativt på regeringsmedverkan, kring en tredjedel tycker att De Gröna borde med i regeringen och kring en tredjedel kan inte säga.

– De Gröna fick ett rätt så stort kok stryk på valsöndagen. Vi kan inte gå med i regeringen gratis, för att grönmåla andra partiers politik. Regeringsförhandlingarna förs mellan valvinnarna, därför ser jag att De Grönas plats i första hand är i opposition.

Många av politikerna som svarat på enkäten befarar ändå att partiets målsättningar inte framskrider under nästa regeringsperiod, ifall partiet sitter i opposition.

– Det är klart att ifall Samlingspartiet och Sannfinländarna bildar nästa regering, blir det en kalldusch för våra värderingar. Samtidigt tänker jag att det nu är dags för sannfinländarna att bära ansvar.

Många Gröna säger att partiet endast kan gå med i regering om partiets villkor uppfylls.

Knäckfrågor för De Gröna är bland annat att man stoppar minskningen av den biologiska mångfalden före 2030, att Finlands klimatmål uppfylls och att satsningarna på utbildning hålls minst på nuvarande nivå.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle uutisets artikel Ylen kysely: Moni vihreä joutuu vaihtamaan suosikkinsa seuraavaksi puheenjohtajaksi – kärkiehdokkaat ovat nyt Saara Hyrkkö ja Sofia Virta.