Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Författarhemmet Villa Biaudet blir kvar i författareföreningens ägo och inväntar nu renovering

Rött trähus med blåa dörrar på en gård omringad av träd och buskar.
Bildtext Huset är över hundra år gammalt och har fungerat som författarhem sedan 1970-talet.
Bild: Milena Hackman / Yle

Efter omröstning beslöt föreningen att styrelsen åläggs att så fort som möjligt vidta åtgärder för att börja renovera Villa Biaudet.

Finlands svenska författareförenings styrelse bestämde på föreningens årsmöte lördagen den 22 april att författarresidenset Villa Biaudet blir kvar i föreningens ägo. Styrelsens förslag att sälja Villa Biaudet förkastades.

Villa Biaudet har fungerat som residens för författare i Neristan i Lovisa sedan 1970-talet. Personen som senast bott i huset är författaren Bosse Hellsten.

Huset donerades till föreningen av makarna Léon Biaudet och Ulla Bjerne och det instiftades en fond för Villa Biaudet. Det är nu fonden som ska betala för den dyra renoveringen.

Renoveringen ska inledas snarast möjligt

Sommaren 2022 beställde föreningen en konditionsgranskning som visade att huset var i dåligt skick. Renoveringen av huset som nu ska göras uppskattas kosta åtminstone 100 000 euro.

Diskussionen om Villa Biaudets öde har pågått en längre tid och frågan har delat författares åsikter.

– Jag hoppas att man kan besluta att renovera villan och fortsätta ha den som en författarbostad inom föreningen. Vi är inte bortskämda med stipendieboenden för yngre författare, sa författaren Ulla-Lena Lundberg i början av året.

Rött trähus med blåa dörrar på en gård omringad av träd och buskar.

På lördag avgörs Villa Biaudets öde – oklart in i det sista om författarhemmet ska säljas

Finlands svenska författareförening funderar på försäljning.