Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Lättare att komma in i samhället om man kan finska"

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 20:57.
Nabaz Baki tog kontroll över spelberoendet
Bildtext Nabaz Baki (Arkivbild)
Bild: Yle / Hannah Norrena

Nabaz Baki kom till Finland som 9-åring från Irak. Han har vuxit upp i Ekenäs och gått i svenskspråkig skola där. Han är kritisk till rekommendationen att ge invandrarna själva större möjlighet att välja integrationsspråk. Det här har förts fram i en färsk utredning.

Nabaz Baki har vuxit upp i Ekenäs och gått i svenskspråkig skola där.

– Min pappa tyckte att vi skulle gå i svenskspråkig skola eftersom nästan alla pratar svenska där. Men han såg inte helheten, att vi inte kommer att behöva svenskan Finland och att det är finskan som funkar bättre här.

Hur har det varit för dig?

– Det var svårt i början, men nu när jag har lärt mig finska så har det blivit lättare. Men om man kunde vända tillbaka tiden så tycker jag att han borde ha satt oss i finskspråkig skola. Då hade vi fått svenskan på köpet i Ekenäs. Man hade lärt sig svenska i samhället och finska i skolan.

Lättare att få jobb om man kan finska

Har du pratat om det här med din pappa?

– Jag har nog talat om det med pappa, men han visste inte så mycket om det då. Han fick inte information om det, på den tiden funderade man inte på vilken skola man borde fara till som kvotflykting.

Jag tycker att min pappa borde ha satt oss i finskspråkig skola.

Nabaz Baki

På vilket sätt tror du att det hade varit annorlunda om du hade lärt dig finska då du kom hit?

– Samhället blir lättare att komma in i om man kan finska i fall man bor i ett land med 84 procent finskspråkiga. Det hade varit lättare att få jobb i en annan stad. Man hade haft möjlighet att flytta till exempel till Helsingfors och söka jobb där.

"Invandrare borde få mer information"

Hur gick det upp för dig att att största delen av människorna i Finland faktiskt inte pratar svenska?

– När jag i högstadieåldern började åka till större städer med tåg och talade svenska, så märkte jag att ingen förstod för att de talade finska. Sedan började man ställa frågor och lärarna berättade hur många procent som talar svenska här i Finland. Då började jag förstå att jag måste lära mig finska.

Hur kändes det?

– Det kändes jättesvårt, men jag hade turen att ha en kompis som talade finska, så vi började prata finska år ut och år in och så började jag lära mig.

Jag hade turen att ha en kompis som talade finska.

Nabaz Baki

Vad säger du till dem som förespråkar att invandrare borde integreras på svenska i vårt samhälle?

– Jag tycker att invandrare ska sättas i finskspråkig skola. De bor i Finland och är inte på väg till Sverige. I Finland används svenska jättelite och för att man som invandrare ska kunna få jobb så borde man gå i finskspråkig skola. Invandrare borde få information om att det i Finland talas mera finska och att det ger mer möjligheter till jobb. Då förstår de själva att okej, vi borde kunna finska.

Vad har du själv haft för nytta av svenskan?

– I Sverige har jag nytta av det och såklart i Ekenäs, där nästan alla talar svenska.

Hade du valt annorlunda, om du själv hade fått välja?

– Jag hade nog inte gjort något annorlunda, för jag skulle inte ha de vänner jag har nu om jag hade gått i finskspråkig skola. Men annars hade jag nog önskat att jag lärt mig finska från grunden.

Nabaz Baki intervjuades av Anna von Weissenberg i Aktuellt 17 på onsdagen.

Yle Nyheter TV-nytt: Ryskfödda Tanja Ljungqvist integrerades på svenska i Ingå. I Tv-nytts intervju efterlyser hon mer flexibla språkkurser för invandrare. - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln