Hundratals kvinnor samlades på säkerhetskurs i Säkylä – intresset för kurserna har ökat efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig
Under helgen ordnades en säkerhetskurs för kvinnor vid Björneborgs brigad i Säkylä. Intresset för beredskapskurserna växer hela tiden och det växte särskilt efter att Ryssland anföll Ukraina i fjol.
I helgen samlades ungefär 350 kvinnor i Säkylä vid Björneborgs brigad för att delta i beredskapskursen NASTA. Kurshelgerna ordnas av Kvinnornas beredskapsförbund i samarbete med Försvarsmakten och Försvarsutbildningsföreningen MPK några gånger om året.
Deltagarna lär sig praktiska färdigheter om beredskap och säkerhet i vardagen. Kitty Schulman är första vice ordförande för Kvinnornas beredskapsförbund. Hon konstaterar att det finns en stor efterfrågan på den här typen av kunskap bland många kvinnor i Finland.
– De flesta män får ganska bra utbildning i beredskapsfrågor under sin värnplikt. Det här är något som väldigt få kvinnor tar del av.
Enligt Schulman är det inte bara militära färdigheter som är viktiga för att man ska klara av krissituationer.
– Det kan handla om elförsörjning, vattenförsörjning eller att det plötsligt kommer stora mängder flyktingar som vi behöver ordna inkvartering för.
Det finns mycket i vår vardag som man behöver specialfärdigheter för och det här är något Kvinnornas beredskapsförbund försöker råda bot på.
Finns inte plats för alla på kurserna
I fjol ökade intresset för kurserna explosionsartat efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig i Ukraina. Hälften av platserna på kurserna reserveras för förstagångsdeltagare, men trots det får alla inte plats.
Beredskapsförbundet har gjort nya kurser och också ordnat webbkurser för att möta det intresse som finns. Men de har inte möjlighet att skala upp verksamheten så mycket mer.
– Det finns inte plats för många fler människor. Därför blir många tyvärr utanför, säger Schulman.
Under aprilhelgen på Björneborgs brigad ordnas sammanlagt 11 olika kurser och varje deltagare väljer en kurs de vill delta i. Kia Lettelin-Kock är förstagångsdeltagare och ska få lära sig mer om informationshantering under helgen i Säkylä.
Hon blev nyfiken på beredskapsutbildningar för ungefär ett år sedan och började googla.
- Jag ville veta vad det finns för möjligheter om man inte gått armén.
Under sommaren bodde ukrainska flyktingar hemma hos Lettelin-Kock vilket också påverkat hennes intresse för att lära sig mer om krisberedskap. Hon hoppas att hon under helgen ska få lära sig kunskaper som hon ska kunna använda i arbetslivet.
– Jag ville delta på grund av det nuvarande världsläget men också för att jag vill lära mig någonting nytt och göra något helt annat i vardagen.
Över tusen kvinnor deltar årligen
Under kurshelgerna bär alla deltagare Kvinnornas beredskapsförbunds egen mössa och övernattar på brigaden. På brigaden förväntas man uppföra sig som de andra och man förflyttar sig i formation eftersom det är det smidigaste och säkraste sättet att flytta stora grupper människor.
Efter knivhuggningen i Åbo såg vi ett stort intresse för kurser i hur man kan försvara sig själv
Kitty Schulman
Varje år ordnas det 4-5 motsvarande beredskapskurser och av dem är ett par lika stora som kurshelgen i Säkylä. Sammanlagt 1 000-1 500 kvinnor deltar årligen i beredskapskurserna.
I höst ordnas också en beredskapskurs på Nylands brigad där det också finns en kurshelhet som går helt på svenska.
Kursinnehållet uppdateras enligt efterfrågan och aktuella händelser. I år är kurser om cyberhot och för hur man ordnar nödinkvartering populära.
– Precis efter knivhuggningen i Åbo såg vi ett stort intresse för kurser i hur man kan försvara sig själv eller klara av svåra situationer både med psykiskt våld och fysiskt våld, säger Kitty Schulman.