Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rykande stearin gav räddningsverket uppdrag i Jakobstad

Räddningsverket i Jakobstadstrakten ryckte ut på ett par uppdrag på lördagen.

Kring halv elva på förmiddagen larmades man till ett radhus på Pirilövägen i Jakobstad. Det var husets invånare som själva ringde 112.

Det visade sig handla om ett stearinljus uppe på en spis. Ljuset smälte och rann ner i eldstaden, vilket skapade rök.

Ingen egentlig brand uppstod och räddningsverket vädrade bostaden.

Sedan vid halv tolv tiden brann det i motorutrymmet på en lastbil på Gunnilsvägen i Pedersöre. Föraren lyckades själv släcka branden så för räddningsverket återstod bara att konstatera och kontrollera läget.

Relaterat

En brandbil inne i en luftig hall.

Hund förolyckades i småhusbrand i Sibbo

”Huset är totalförstört”.

Stormen har fällt träd i landets mellersta del – vindvarningar i nästan hela landet

I den nordvästra delen av Mellersta Finland har de kraftiga vindbyarna fällt träd över vägarna, meddelar räddningsverket.

Också i Kajanaland har räddningsverket varit sysselsatt av uppdrag som orsakas av träd som blåst omkull. Bland annat har ett träd fallit över ett radhus, men inga större skador har rapporterats.

Meteorologiska institutet har utfärdat sin högsta vindvarning i Nyland, Savolax och Norra Karelen, med vindbyar på över 25 meter per sekund under onsdagen.

Det varnas för hård vind i nästan hela landet och strömavbrott väntas på många håll. I norra Finland väntas kraftigt regnväder och i Lappland kan det snöa upp till 30–40 cm.

Mera: Stormigt höstväder på väg – farligt hård vind i Nyland

Lägenhet brann upp i Borgå

En lägenhet i ett flervåningshus på Sommarvindsvägen i Huktis totalförstördes i en brand under tisdagseftermiddagen.

Larmet gick lite efter klockan 16. Räddningsverket släckte snabbt branden men lägenheten gick inte att rädda.

Ingen var i lägenheten så ingen skadades. Polisen undersöker brandorsaken. En grannlägenhet fick rökskador men resten klarade sig. Det luktar rök i trappuppgången men det går att bo i huset.

Brand i allaktivitetshus i Rusko – ingen skadades

Räddningsverket ryckte ut för att släcka en brand i Ruskotalo i Rusko på torsdagen.

Branden fick sin början takkonstruktionerna i samband med renoveringsarbeten i fastigheten. En del av taket revs i samband med släckningsarbetet, men enligt räddningsverket fick huset inga omfattande skador.

I Ruskotalo finns bland annat en festlokal, ett gym och ett bibliotek. Några människor fanns inne i huset då branden fick sin början, men alla evakuerades ur byggnaden och ingen skadades.