Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Lyckas Florida kvittera matchserien mot Boston?

Uppdaterad 23.04.2023 22:48.
Programmet är inte längre tillgängligt
Florida Panthers - Boston Bruins (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Boston Bruins var grundseriens överlägset bästa lag, men Florida Panthers har tidvis spelat bra i slutspelet. Boston leder med 2–1 i matcher inför den fjärde drabbningen.

Kl. 22.50 Florida Panthers–Boston Bruins, TV2 och Arenan

Kommentator: Anders Nordenswan

Grundseriens suveräna etta Boston Bruins har drabbats av motgångar i säsongens viktigaste skede. Inför första matchen mot Florida Panthers drog en sjukdomsvåg igenom truppen och dessutom var lagkaptenen och förstacentern Patrice Bergeron skadad.

Panthers som var sista lag från öst att ta sig till slutspelet utnyttjade Bruins problem och åkte hem till seriens tredje och fjärde match med en seger i bagaget.

Inför match tre räckte det inte med att Bergeron var borta – även Bruins andracenter David Krejci tvingades stiga av isen efter uppvärmningen på grund av skada. Plötsligt blev Charlie Coyle lagets första center.

Allt var bäddat för en Floridaseger på hemmais. Istället bjöd de så kallade pantrarna på en riktig kissemissprestation och blev utklassade på alla spelets fronter av ett supertaggat Bruins.

I kvällens match har Florida ryggen mot väggen: en andra raka hemmaförlust skulle betyda att Bruins kan avgöra serien i match fem, hemma i Boston.

Finländarna: Har någon sett till Aleksander Barkov?

Ifall Florida ämnar hänga med i kampen om segern i matchserien, måste Aleksander Barkov höja sig flera nivåer. Efter de tre första matcherna har lagkaptenen två andra assist, sammanlagt fyra skott på mål och -2 i protokollet.

Kort och gott: underkänt. Visst gör Barkov många saker bra, men i det här skedet av säsongen, när det gäller att vinna jämna matcher, måste lagets förstacenter leda laget med att producera – skjuta puckar i mål och/eller skapa förstklassiga lägen för sina kedjekompisar. Det har inte hänt.

Match tre var Barkovs bottennotering – i den kanske viktigaste matchen under hans karriär så här långt. Med Bergeron och Krejci borta, ställdes Bostons tredje center Charlie Coyle mot Barkov. I byte efter byte. Coyle vann den duellen på alla möjliga sätt.

Kronan på verket var när Coyle först vann en offensiv tekning mot Barkov och ett par sekunder senare brottade sig fri från Barkos markering framför Florida-målet för att styra in 2–0 till Boston. Under dessa några sekunder förlorade Florida i praktiken match tre.

Senast efter det var Barkov som en likblek kopia av sitt bästa jag.

Seriens två övriga finländare har skött sitt på ett godkänt sätt. Eetu Luostarinen har slängts mellan kedjorna och skött alla uppgifter väl. Tre matcher har gett 1+1, fem skott på mål och +1 i ett lag som förlorat två av tre matcher.

Junioren i Floridas finska falang, Anton Lundell, leder en fränt spelande tredje kedja som skött sitt arbete hyfsat. Lundell har skjutit hela sju gånger, tacklat och blivit tacklad och vunnit 51,4 procent av sina tekningar.

Barkov skulle kunna ta modell av Lundell och Luostarinen gällande inställningen och drivet på isen.

Håll koll på: Vem vinner närkamperna?

I matcherna i Boston var Florida sitt lagnamn troget och klöste sig in i seriens segerkamp. Bruins var ändå som pånyttfött i match tre och närmast slängde omkring Panthersspelarna i rinken.

Viljan och kapaciteten till att inte bli överkört i närkamperna kombinerat med klinisk effektivitet i målsituationerna är enda sättet för Florida att vinna match fyra.

Kolla speciellt på matchens första fem minuter – i match tre kom Bruins till rinken med taggarna utåt och visade direkt vem som bestämmer. Florida repade sig aldrig från att ha blivit slängda omkring som vantar i starten.

Kommentatorn tippar: Med ryggen mot väggen vinner Florida mot ett sargat Boston

Varenda gubbe i Panthers vet att laget måste vinna den andra hemmamatchen, och på det sättet förtjäna en match till i Florida. Det bara måste räcka till för att laget – med kapten Barkov i spetsen – spelar som om varje byte gällde liv eller död. För det gör det.

Om både Bergeron och Krejci fortfarande är borta, vilket är troligt, lyckas Florida utnyttja situationen och vinna matchen.

Diskussion om artikeln