Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nya Tadam åker ut på turné i Svenskfinland: “Helt sjukt spännande”

En grupp ungdomar som spelar i en musikal.
Bildtext Nya Tadams pjäs handlar om ungdomar som söker sin plats i livet.
Bild: Cata Portin

Musikteaterutbildningen Nya Tadam, med elever från hela huvudstadsregionen kommer i år för första gången någonsin att åka ut på turné i Svenskfinland för att visa upp sin nya musikal, Definiera Liv.

Lördag eftermiddag på Musik- och kulturskolan Sandels i Tölö i Helsingfors. Gyllenbergssalen sprudlar av liv och förväntan. Det är bara ett dygn kvar till premiären för den nya, av eleverna själv skrivna pjäsen Definiera LIV.

– Det känns helt jättespännande. Jag har nog haft premiärer tidigare men nu har vi själva fått skriva den och jag har dessutom haft äran att få skriva låtar till musikalen så det känns extra roligt, berättar Nea Hokkanen.

Hon får medhåll av sin kamrat.

– Det är inte heller min första premiär, men nog är det nervöst helt som det brukar vara, säger Linda Putkonen. Jag är nog taggad för det är jättefina sånger och danser på väg, fortsätter hon.

Två unga skådespelare från Nya Tadam.
Bildtext Nea och Linda tycker det ska bli ”sjukt” roligt att åka på turné.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

I ensemblen finns fjorton ungdomar och huvudrollerna Liv och Abbe delas mellan dem så alla får spela huvudroll i något skede. Benjamin Thorström och Artur Djupsjöbacka delar på rollen som Abbe med fem andra.

– Det känns nog både bra och spännande och jag ser jättemycket fram emot att få visa vad vi åstadkommit och vi är nog exalterade inför premiären, säger Artur och Benjamin.

Abbe och Liv söker sig själva

Pjäsen handlar om två unga människor, Abbe och Liv som försöker hitta sig själva i livet.

– Vi har alltså två karaktärer som de unga har hittat på. Vi har Abbe som haft det ganska svårt och som gjort sig själv illa, men som så småningom börjar hitta sin plats i livet och så har vi Liv som haft det ganska bra men som ännu inte helt funnit sig själv. Tillsammans letar de efter sina platser i livet, berättar Westerlund.

Två skådespelare från Nya Tadam.
Bildtext Artur och Benjamin ser fram emot premiär och turné.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Viktigt med de ungas egen röst

Musikalen är skriven av eleverna tillsammans med författaren Malin Kivelä. För Nya Tadam är det viktigt att det är de ungas röst som hörs i en ungdomspjäs, berättar producent Elin Westerlund.

– Det skulle vara helt fel att ha vuxna att berätta hur ungdomar känner och mår. Ungdomarna själva ska göra teater för ungdomar och inte få orden lagda i munnen på sig. Förstås har en del gått genom Malin Kivelä och hon har skrivit vissa saker med sin egen röst men mest är det de unga som hörs här, säger hon.

Kvinna som sitter vid ett piano.
Bildtext Elin Westerlund producerar Nya Tadam.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Det skulle vara fel att ha vuxna att berätta hur ungdomar känner

Elin Westerlund, producent

Ut på turné

Nytt för i år är att ensemblen ska åka ut på turné i Svenskfinland. Efter premiären och en föreställning i Gyllenbergssalen på hemmaplan i Sandels bär det av mot Nya Paviljongen i Grankulla, Åbo Svenska Teater, Alandica på Åland och sen Ritz i Vasa.

– Det är jättespännande. Första gången som Nya Tadam gör det här och det ska bli roligt att göra det här tillsammans, säger Artur Djupsjöbacka.

Bredvid honom sitter Benjamin Thorsström och nickar ivrigt.

– Jo, jag har själv inga klara tankar om hur det kommer att bli men spännande är det nog, säger han.

Linda Putkonen och Nea Hokkanen verbaliserar sin förväntan med ett gemensamt tjut.

– Det är helt sjukt att vi ska få turnera med den här musikalen, säger de nästan simultant. Att få spela för andra ungdomar utanför huvudstadsregionen, som man aldrig har träffat förut kommer att vara helt absurt roligt, fortsätter Nea Hokkanen.