Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto till Svenska Yle: Vi utreder säkraste rutten för att evakuera finländare från Sudan

Pekka Haavisto
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto bekräftar att diskussioner om att evakuera finländare pågår.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Ett tiotal finländare befinner sig i Sudan, där häftiga strider fortsättningsvis pågår trots upprepade försök på eldupphör. Bland dem finns också barn. Enligt utrikesminister Pekka Haavisto utreder man nu möjligheterna för att evakuera dem.

Läget försvåras av att flygplatsen i Khartoum har förstörts, alltså måste eventuella evakueringsoperationer antingen ske från flygplatser utanför huvudstaden, havsvägen eller landvägen via ett grannland.

– Vi diskuterar hela tiden med USA, europeiska länder och FN om vilken rutt som kunde vara säkrast ut från Khartoum. Vi utreder också var det är säkert att samla människor inför en evakuering, säger utrikesminister Pekka Haavisto till Svenska Yle.

Finländarna i Khartoum befinner sig inte i någon omedelbar fara, men Haavisto påminner om att läget kan förändras snabbt.

– Vi har hela tiden regelbunden kontakt med dem. Just nu befinner de sig inte i någon omedelbar fara, men kriget pågår och nya situationer kan uppstå.

Upprepade försök att förhandla fram ett eldupphör har misslyckats. Förhoppningen var att få till stånd ett eldupphör över den muslimska högtiden Id al-Fitr som pågår den här helgen, men hittills har det misslyckats.

En del av finländarna är barn

Enligt Haavisto är finländarna i Sudan främst personer som arbetar där, men bland dem finns också några barn.

– Det är en mycket skrämmande situation, men läget är också problematiskt eftersom det råder brist på vatten, livsmedel och elektricitet. Det gör det svårt att stanna där.

Enligt Haavisto har man lyckats evakuera människor landvägen till Etiopien, och till exempel Saudiarabien har evakuerat sina medborgare sjövägen.

I Sverige öppnade den svenska regeringen i dag för att skicka en svensk väpnad styrka till Sudan för att bistå vid en evakuering av svenska och andra utländska medborgare, rapporterar SVT.

Tidigare under lördagen rapporterades det att diplomater och medborgare från USA, Storbritannien, Frankrike och Kina ska evakueras med hjälp av Sudans armé.