Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler konsumentskyddsanmälningar om problem med solpaneler

Solpaneler på ett tak.
Bildtext Solpanelsbranschen har vuxit i rasande fart de senaste åren.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Antalet anmälningar om problem med inköp och installation av solcellspaneler har ökat kraftigt. I fjol fick konsumentskyddsmyndigheterna 230 anmälningar om problem med solpaneler. År 2021 var antalet anmälningar nästan hundra färre.

Solenergi har blivit en allt populärare energiform i Finland. Enligt Solenergiföreningens uppskattning installerades solpaneler på taket på över 20 000 egnahemshus, rad- och parhus samt småhöghus i fjol och i år stiger antalet ytterligare, kanske till närmare 30 000 solenergisystem.

Samtidigt har antalet anmälningar till konsumentskyddsmyndigheterna av besvikna kunder ökat i frågor som gäller solpaneler och installationer. I fjol fick Konkurrens- och konsumentverket 230 anmälningar om solpanelsproblem. Antalet var nästan hundra färre ett år tidigare.

Utvecklingen ser ut att ha fortsatt i år. Fram till fredagen den 21 april hade 103 anmälningar kommit in. Om man räknar med januari–april stiger siffran för år 2023 till cirka 320–340.

Överpris och söndriga tak

Klagomålen till Konkurrens- och konsumentverket har gällt bland annat överprissättning, leveransförseningar och att man skyndat konsumenten att köpa. Många klagomål gäller också produkterna.

– Felet kan vara i solpanelerna eller i installationen, till exempel att installerarna slagit sönder taket eller väggen eller lagt panelerna dåligt, säger Raija Marttala, ledande expert vid Konkurrens- och konsumentverket.

– Det förekommer också problem med försäljningssituationen, särskilt vid hemförsäljning. Kunderna har till exempel upplevt försäljningen som påtryckande eller så har frågor som gäller ångerrätten blivit oklara.

Enligt Marttala har man utöver problem i anslutning till nya köp börjat ta kontakt också om fel i tidigare anskaffade solpaneler.

”Oroväckande”

Vid branschorganisationen Finlands solenergiförening säger man att antalet anmälningar från konsumenter är oroväckande högt.

– Det är naturligtvis tråkigt för hela branschen och vi försöker åtgärda problemen genom att informera och upplysa. Det är en oroväckande siffra, säger föreningens ordförande Markus Andersén.

Branschen har vuxit i rasande fart de senaste åren, och alla försäljare har inte tillräcklig kompetens, enligt föreningen.

Andersén säger att man nu har inlett utbildningar för installatörer av solpaneler, där man uttryckligen fokuserar på takmontering.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle uutisets artikel Aurinkopaneelit ovat olleet osalle ostajista pettymys – Kuluttajaviranomaisiin satoja yhteydenottoja.