Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Annika Saarikko är en ordkonstnär men har ändå svårt att definiera Centerns politiska ideologi

Kommentatorns bild och i bakgrunden Annika Saarikko.
Bild: Silja Viitala / Yle

Centern söker febrilt efter de rätta orden när man ska definiera sin politiska linje. Än så länge har man inte fått napp.

Bland de ledande politikerna av idag är Annika Saarikko en av de allra bästa på att måla med språket och hitta på liknelser och stilistiska underfundigheter.

På Centerns fullmäktigemöte i Helsingfors under veckoslutet bjöd hon på mycket av den varan i sitt rätt långa tal till partifolket.

Den obarmhärtiga aprilsolen avslöjar smuts och skräp och det är dags för talko, sade Saarikko och frågade sig om hon hör till de som städar, eller till det som ska städas bort. Svaret blev som känt det förra alternativet.

Bland all retorik och vältalighet saknas ändå alltjämt en konkret politisk linjedragning. Centern är inte till höger och inte till vänster, så mycket är klart, men vad är man då?

Adjektiv hittar nog partiledningen. Centern står för kreativitet, samhörighet, progressivitet, traditionalism, fosterländskhet, internationalitet, Centern är en framtidskraft, Centern är människonära, ja överhuvudtaget är Centern ett särpräglat allmänpolitiskt parti.

Dags att stiga upp och göra något. Men vad?

Men om Saarikko och partiledningen inte kom fram till någon desto tydligare programförklaring, så gällde detsamma för de närmare hundra inläggen i den politiska diskussionen efteråt.

Den överväldigande majoriteten av partifullmäktigeledamöterna tyckte valresultatet var förkrossande, och att det nu är dags att göra något åt saken. Att förtydliga den politiska linjen, att lyssna mer på väljarna och folket, att putsa upp imagen och att återuppbygga förtroendet en väljare i taget var populära förslag.

Man kom nästan att tänka på scenen i Monty Pythons ”Life of Brian”, där den selotiska terroristcellen (ledd av John Cleese) planerar erövra hela det romerska riket inom 12 månader. En efter en håller kämparna tal, ”Det är dags att stiga upp och börja jobba, i stället för att bara prata om saken!”

Till slut blir gänget förstås sittande vid bordet ändå.

Medelstor framtid duger inte för Centern

Centerfolket är handlingskraftigare än Monty Pythons frihetskämpar, och en kristallklar politisk linje behöver man faktiskt inte nu när partiet är på väg in i opposition. Om Petteri Orpo bygger upp en högerregering räcker det för Centern att distansera sig från vänsterpartierna samtidigt som man skäller på speciellt Sannfinländarna för de dåliga beslut som regeringen tar.

Någon tvingande behov att komma ut med linjedragningen finns inte förrän tidigast inför valet 2027. Om det går bra i det valet kan man skjuta på tidtabellen med ytterligare några år.

I sitt stilla sinne har partistrateger förberett sig på en framtid där Centern är ett av de medelstora partierna. Man kan ha mycket inflytande i politiken ändå, som en eftertraktad regeringspartner som kan spela för båda lagen.

Än så länge talar partifolket föraktfullt om en sådan framtid. Vi ska inte låsa oss till en snäv väljarkrets, vi ska inte bli ett ”landsbygds-SFP” lät det på partifullmäktigemötet.

Får se hur det låter 2027.

Diskussion om artikeln