Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipri: Finlands militära utgifter ökade i fjol mer än på 60 år – världens militära nota på rekordnivå

Det amerikanska flygvapnets A-10 Thunderbolt II-plan i luften.
Bildtext USA är det land som spenderar mest pengar på sin militär. På bilden ett A-10 Thunderbolt II-plan som tillhör det amerikanska flygvapnet.
Bild: Capt. Kip Sumner / F-35A Demo Team Public Affairs

I fjol steg världens militära utgifter till rekordnivån 2 240 miljarder dollar, alltså drygt 2 000 miljarder euro, enligt en färsk rapport från Internationella institutet för fredsforskning (Sipri) i Stockholm.

Världens militära utgifter ökade för åttonde året i rad. I fjol ökade tillväxten reellt, det vill säga inflationskorrigerat, med 3,7 procent.

De länder som spenderade mest på militära utgifter i fjol var USA, Kina, Ryssland, Indien och Saudiarabien.

Den kraftigaste utgiftsökningen skedde ändå i Europa, där de militära utgifterna i fjol ökade med 13 procent. Det omfattande anfallskrig i Ukraina som Ryssland inledde i februari 2022 var en betydande orsak till den kännbara ökningen av de militära utgifterna i Europa.

Enligt Sipri påverkade den militära hjälpen till Ukraina och oron för det växande hotet från Ryssland i hög grad många länders beslut om militära utgifter.

Vapenanskaffningar ökade Finlands utgifter

Finlands militära utgifter ökade i fjol med 36 procent och steg till 4,8 miljarder dollar, alltså cirka 4,4 miljarder euro. Det här är enligt Sipri den största årliga ökningen av Finlands militära utgifter sedan 1962.

Den kraftiga ökningen berodde huvudsakligen på vapenanskaffningar. De utgjorde cirka en tredjedel av Finlands militära utgifter i fjol.

Kriget i Ukraina kostar

Ukrainas militära utgifter mer än sjudubblades förra året och uppgick till 44 miljarder dollar. Detta belopp omfattar inte militärt bistånd till Ukraina.

Rysslands militära utgifter ökade med nio procent och uppgick enligt Sipri till 86 miljarder dollar.

De överlägset största militära utgifterna, 877 miljarder dollar, står USA för. Det militära biståndet till Ukraina uppgick till cirka 20 miljarder dollar. Kina, vars militära utgifter i fjol uppskattades till 292 miljarder dollar, är klart tvåa.

Källa: STT