Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klæbo lämnar landslaget – riskerar att inte få delta i världscupen: ”Jag har flera kompisar i laget som blivit illa behandlade”

Johannes Hösflot Kläbo.
Bildtext Klæbo kommer att göra en egen satsning.
Bild: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Johannes Høsflot Klæbo medger att det aldrig pågick några förhandlingar mellan honom och förbundet. I stället väljer han att göra en egen satsning och kommer att finansiera den själv.

Det norska skidlandslaget har förlorat två stjärnåkare under ett veckoslut. I lördags meddelade Hans Christer Holund att han lägger av. Senare på söndagskvällen meddelade Johannes Høsflot Klæbo att han väljer att hoppa av landslaget.

Klæbo gick ut med sitt beslut på Instagram.

Beslutet ska delvis ha grundats sig i skidlandslagets sparåtgärder där landslagstrupperna ska bli mindre. Herrlandslaget ska gå från 13 till 10 skidåkare.

– Skidförbundet har i och med mitt avhopp möjligheter att sänka sina kostnader och istället lägga pengar på andra idrottare. Ja, nu ska de inte heller behöva betala för mina höghöjdsläger, säger Johannes Høsflot Klæbo i ett pressmeddelande.

– Jag har flera kompisar i landslaget som jag tycker har blivit illa behandlade i den här uttagningsprocessen. Jag kommer att hålla nära kontakt med mina landslagskamrater även om jag inte längre kommer att vara med i landslaget.

Norska landslaget har också lämnat en kommentar via ett pressmeddelande.

– Vi respekterar detta beslut. Samtidigt är det viktigt att understryka att vi naturligtvis hade önskat att ha honom kvar i landslaget, säger landslagschefen Espen Bjervig.

Riskerar att inte få delta i världscupen

I dagsläget får idrottare som tackat nej till en plats i landslaget inte delta i världscupen.

– Vi hoppas och tror att de kommer att ändra på det här så att jag kan åka till världscupen nästa säsong, om jag är tillräckligt bra för att tävla, säger Klæbo.

Skidförbundet skriver i ett pressmeddelande att de ska diskutera regeln under skidstyrelsens möte.