Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Meteorolog om valborgsvädret: ”Jag skulle nog ta vinterkappan på under picknicken”

En ballong med röd, ljusblå och ljusgrönt hjärta.
Bildtext Det kan behövas flera klädlager för den som firar in våren utomhus.
Bild: Nora Engström / Yle

Vädret har blivit ostadigt med regn, snöblandat regn och snö efter det varma veckoslutet. I mitten av veckan blir det varmare, men när vi närmar oss valborg sjunker temperaturen och det blir ostadigt med regnskurar – men också lite solsken mellan varven.

– Trenden är den att det går mot allt svalare och svalare. Det är inte så mycket till picknickväder under valborg om man säger så. Det gäller hela Svenskfinland, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

Under valborgsmässoafton är det möjligt med snöbyar på många håll, särskilt i Österbotten.

– Men också i söder kan det komma enstaka skurar med snöblandat regn. Det goda är att det inte kommer ihållande regn, säger Borgström.

Temperaturen rör sig kring 5–7 grader under valborgsmässoafton och det är några grader varmare under första maj. Temperatursgränsen 10 grader kan spräckas lokalt.

I Österbotten kan temperaturen enligt Borgström sjunka till under noll natten mellan söndag och måndag.

Vinden gör att det känns ännu kallare under valborgsmässoafton

Yles meteorolog Anne Borgström

Den nya veckan har fört med sig ostadigt väder och den långa nederbördslösa högtrycksperioden är slut för stunden.

Temperaturskillnaderna mellan landets olika delar är stora i början av veckan och nederbörden faller som regn, snöblandat regn eller snö.

Meteorologiska institutet utlovar ännu i dag, måndag, 13 grader i Åbo och Lovisa, 12 grader i Helsingfors, 11 grader i Ekenäs, 7 grader i Hangö och Kristinestad samt 3 grader i Vasa och Jakobstad.

Kall luft strömmar in i Lappland norrifrån, medan södra och sydöstra Finland får in varm luft från sydost.

I natt ser det ut att bli norrsken i stora delar av landet, även i sydligaste Finland. Det är rätt klart väder i södra och norra Finland i natt så där är chanserna att se det goda. I mellersta Finland är det däremot mulet på många håll.

Temporärt mildare i mitten av veckan – kan bli 20 grader i söder

I mellersta Finland är det regnigt under måndagen och regnet sprider sig söderut på tisdag och onsdag. Frågan är ändå om det är tillräckligt för att råda bot på den svåra torkan i terrängen.

Det är full vinter i norr; snötäcket har redan vuxit i Norra Österbotten och Kajanaland och mer snö utlovas fram till måndag kväll. Snötäcket beräknas växa med 10–25 centimeter, men snön smälter snabbt bort eftersom det är plusgrader dagtid, enligt Foreca.

Under tisdagen och onsdagen kan temperaturen lokalt stiga till 20 grader i södra Finland, men i norr är det regnigt och klart kallare.

Människor sitter i en grupp på en uteservering.
Bildtext Varmare och soligare väder lockar många till uteserveringar.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Ostadigt och kyligt till valborg

Samtidigt börjar den varma luftmassan över södra Finland förflytta sig bort och prognoserna utlovar ostadigt väder inför valborg.

Redan på torsdag blir det rejält kyligare, det är cirka 9 grader vid sydkusten och i Österbotten.

Snöbyar är möjliga särskilt i Österbotten under valborg. Men det är nog svalt också i söder

Anne Borgström

Valborgsmässoafton och första maj kommer enligt nuvarande prognoser att bjuda på ostadigt och rätt kyligt väder.

– Om jag gick på picknick till parken skulle jag nog ta vinterkappan. Det lönar sig att klä sig varmt, konstaterar Borgström.

Sommarvädret ser ut att bli rätt normalt

Långtidsprognosen från Europacentret för medellånga väderprognoser ECMWF utlovar temperaturer som är rätt typiska för maj månad i Finland.

Också nederbördsmängden ser ut att bli normal för årstiden, inga större avvikelser syns för Finlands del.

Meteorolog Anne Borgström bekräftar uppgifterna.

– För Finlands del finns det inga signaler i långtidsprognosen. De veckovisa prognoserna utlovar heller inga längre värmeböljor under maj månad.

Under juni och juli är det enligt ECMWF:s långtidsprognoser rätt genomsnittliga temperaturer i Finland.

Det kan vara lite varmare än i genomsnitt i södra delarna av landet och aningen svalare än normalt i Österbotten – stora variationer i väderlek inom landet är typiska här.

De riktigt varma luftmassorna som i sommar kommer att ligga särskilt över västra och södra Europa ser ut att huvudsakligen stanna på södra sidan om Finska viken. Tidvis kan ändå de södra delarna i Finland få in pustar av het luft.