Sen vår och osäkert världsläge skrämmer bort potentiella sommarstugeköpare
Någon liknande boom som för ett par år sedan är inte att vänta på fritidsbostadsmarknaden och den sena våren och världsläget kan hämma försäljningen ytterligare.
Säsongen för att köpa fritidsbostäder har inte ännu riktigt kommit igång. Våren har låtit vänta på sig och det märks på marknaden.
– Vi väntar att isarna ska fara innan vi får igång den på riktigt. Människorna vill se hur stranden ser ut och så vidare. Jag får nog vänta till medlet av maj innan det börjar hända något på den marknaden, konstaterar fastighetsförmedlaren Ingemar Tåg i Vasa.
Dessutom påverkar inflations- och ränteläget köparnas vilja att satsa på en sommarstuga i år.
– Att ta lån är ganska dyrt och människorna är osäkra på vilken räntenivå lånen kommer att ligga, så de väntar och ser om det blir mer räntehöjningar. På hösten kan det liva till sig när inflationen har gått ner och räntorna har stabiliserat sig. Men jag tror inte det blir en så stark sommarstugemarknad i år som tidigare år.
Även fastighetsförmedlaren Jan Riska i Jakobstad har märkt att marknaden inte riktigt har kommit igång ännu. Men har tror att sommarstugorna går åt sedan då det är dags.
– Vi har haft en lite längre vinter och så är det en osäker marknad överlag med räntor som har höjts. Det har lite bromsa in det, men nog finns det förfrågan.
Efter toppåren har försäljningen mattats av
Någon större boom tror Riska ändå inte det blir. Under coronaåren 2020 och 2021 ville alla köpa en sommarstuga, men redan förra året mattades försäljningen av.
– Om vi ser på 2022 jämfört med de här två åren så blev det 40 procent mindre försäljning 2022. Det avtog nog. Många hade redan skaffat fritidsbostad under coronatiden.
Just nu är inte så många objekt till salu, men Riska tror att de flesta lägger sina sommarstugor till salu i maj. Han tror ändå inte att de som köpte sommarstuga under coronaåren börjar ångra sitt köp nu.
– Nog kan det vara att många köpte sin fritidsbostad i stundens hetta, men inte har vi upplevt att någon skulle ha tänkt att de vill sälja det nu. Tydligen har man tyckt att det är bra att ha.
Det tror också fastighetsförmedlaren Tina Mangs-Svens i Kristinestad.
– Coronan förde med sig många positiva förändringar i livet, man är mer ute, man tar vara på naturen och man motionerar. Nog tror jag att det är många som har fastnat för stuglivet, säger hon.
Många föredrar bekvämligheter
Trenden på fritidsbostadsmarknaden har varit att sommarstugorna allt mer ska vara som ett andra hem med alla bekvämligheter. Men under coronaåren gick alla sorters stugor åt.
– Då gick mycket åt som inte i normala fall skulle ha dugit. Det kunde vara en liten stuga utan bekvämligheter som också gick åt, säger Mangs-Svens.
Nu börjar marknaden småningom återvända till det normala. De flesta vill ha en stuga med bekvämligheter.
– Helst bilväg, el och vatten, gärna också fiber så man kan jobba från villan. Fastlandet och västerläge är alltid attraktivt. Det är ingen ny trend, det har varit så länge, konstaterar Riska.
Men fortfarande finns de som vill leva ett väldigt enkelt stugliv.
– Det finns också de som vill ha lite mer asketiskt, men el på en holme är en förutsättning för att få det sålt eller få ett pris som du kan tycka är okej. Har du inte el till holmen så då är det nog väldigt låga priser på de stugorna, konstaterar Tåg.