Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Våren kommer trots kylan – nu kan du följa med fiskstigningen i direktsändning

En gädda simmar upp för en bäck för att leka.
Bild: Siv Wester

Våren är sen i Österbotten, men nu samlas fisken ändå för att leka i Bodvattnet. På torsdag kl. 12.00 börjar Svenska Yles direktsändning från mörtarnas, abborrarnas och gäddornas lekplats.

Ett säkert vårtecken är att fiskarna stiger upp längs små bäckar och diken för att leka. Det här ska Svenska Yle följa med i direktsändning under ett helt dygn 27-28.4.

Från och med torsdag klockan 12.00 kan du kunna följa med fiskarnas lek från soffan hemma. Och sändningen pågår ända till fredagen klockan 12.00.

Fiskstigningen vid Bodvattnet 2023 - Spela upp på Arenan

På torsdag kväll klockan 20-21 svarar naturväktaren Hans Hästbacka på frågor om fisk i vår chatt, som du hittar när du går in och följer sändningen på Arenan.

Den här våren har vädret satt lite käppar i hjulet för den här sändningen. Den skulle egentligen ha gjorts redan förra veckan, men då var hela lekplatsen frusen och täckt av snö och inga fiskar syntes till.

Bäcken som förbinder Bodvattnet med havet är ännu delvis täckt av snö.
Bildtext Än är det vinter kvar vid Bodvattnet i Björkö.
Bild: Joakim Lax / Yle

Också den här veckan är det väldigt vintrigt vid Bodvattnet.

– Själva bäcken har öppnat sig lite, men både fjärden utanför och vattnet innanför är täckta med is, säger naturredaktör Joakim Lax efter att ha varit och rekognoserat på måndagen.

– Så vi hoppas på regn och värme så att isen smälter och fiskleken tar fart. Gäddorna stiger även trots att isen ligger, så vi bör nog få se en del fisk.

Mörtar under vatten.
Bildtext Så här trångt var det för mörtarna under fjolårets fiskstigningssändning.
Bild: Yle

Under sändningens gång kommer du också då och då att kunna chatta om fiskarna med Joakim Lax.

Här kan du se en sammanfattning av fjolårets fiskstigning!