Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Spökrestaurangerna blir allt fler – maten du beställer hem görs inte alltid där du tror

Ett montage med en portion sushi till vänster och en kurir för matleverantörern Wolt till höger.
Bild: Henrietta Hassinen / Petter Blomqvist / Yle

Det som ser ut som flera olika restauranger i beställningsappen kan egentligen vara ett och samma företag som lagar maten under olika varumärken.

Antalet spökrestauranger, eller virtuella restauranger har ökat avsevärt i Finland under de senaste åren.

Det handlar vanligen om restauranger som endast levererar mat via utkörning, genom utkörningsappar som Wolt och Foodora.

Men det finns också en annan kategori av virtuella restauranger, och det är sådana som verkar i samarbete med traditionella restauranger.

Det betyder att restaurangen samarbetar med en utomstående aktör. Restaurangen producerar sedan mat i sina utrymmen för den virtuella restaurangens räkning.

Det är alltså samma personal, i samma utrymmen som tillreder maten.

I beställningsapparna ser man inga tecken på att det skulle finnas något samarbete mellan restaurangerna.

Ett exempel hittas på Annegatan i centrala Helsingfors.

I appen finns det tre olika restauranger. En av dem serverar pizza, en serverar olika former av kebab och den tredje gyros. I appen ges det tydligt bilden av att alla tre är olika restauranger.

En neonskylt med texten "pizza" i stadsmiljö.
Bildtext Ur den här restaurangen verkar tre olika spökrestauranger.
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

Det enda som avslöjar att maten lagas på samma ställe är att restaurangerna har samma telefonnummer, vilket leder till en etablerad restaurang på Annegatan.

Det här fenomenet gör att det kan vara svårt för kunder att veta var deras mat tillagas, och att kontrollera att restaurangen håller måttet.

Två portioner sushi.
Bildtext De här portionerna är beställda från två olika restauranger i appen Wolt. Men de har tillagats på samma ställe av samma personal.
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

Oiva-rapporten ska vara synlig

Ett av exemplen på hur konsumenten ska ha insyn i restaurangerna är Oiva-rapporten.

Det är en sammanställning över hur bra restaurangen klarat av de inspektioner som görs över till exempel hygien, renlighet och livsmedlens kvalitet.

Enligt reglerna ska rapporten vara synlig i restaurangens utrymmen, men hur fungerar det när en restaurang inte har ett offentligt utrymme?

– Den senaste Oiva-rapporten ska vara framlagd på livsmedelsföretagets webbplats, eller på något annat motsvarande sätt, till exempel aktörens sociala medier eller en mobiltelefonapplikation, säger Carmela Hellsten, sektionschef vid sektionen för livsmedelshygien vid livsmedelsverket.

Inspektionerna sköts av den kommunala livsmedelstillsynen och koordineras av livsmedelsverket.

Hur fungerar det när en spökrestaurang verkar ur en vanlig restaurangs utrymmen?

– I så fall kommer kontrollen av den här restaurangens verksamhet bara ovanpå kontrollen av den traditionella restaurangen.

Granskning sköts med stickprover

En växande firma bakom spökrestaurangerna i Finland är Better Food Group.

De har för tillfället samarbete med omkring 200 restauranger runt om i Finland.

Konceptet fick sin början under coronapandemin, då antalet personer som åt på plats i restaurangerna minskade.

Deras spökrestauranger samarbetar med etablerade restauranger. Samma personal lagar maten enligt överenskomna menyer. Fördelen för den traditionella restaurangen är att de får fler beställningar och att de har möjlighet att köpa råvaror billigare.

– När flera restauranger finns under samma koncern så finns det möjlighet att köpa in råvaror med mängdrabatt på ett sätt som en enskild liten restaurang inte har, säger Risto Juntunen, som är en av grundarna av företaget.

Det betyder att de olika restaurangerna i praktiken kan verka mer likt en större restaurangkedja.

Tomas Smith är den andra grundaren och han säger att man gör mycket jobb för att se till att nivån på restaurangerna de arbetar med håller måttet.

– Vi gör regelbundna stickprover på restaurangerna vi samarbetar med, antingen genom att besöka dem på plats, eller genom att beställa mat från dem för att se att de uppfyller våra krav, säger Smith.

Två män i läderjackor på en gräsmatta.
Bildtext Tomas Smith och Ristu Juntunen har tillsammans grundat ett företag för spökrestauranger.
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

I beställningsapparna ser man som användare inte direkt vilken restaurang företagets spökrestauranger samarbetar med.

I adressfältet syns endast postnumret, och länken till restaurangens webbsida leder till företagets huvudsida, utan närmare detaljer om den enskilda restaurangen.

Hur ska jag veta att restaurangen maten lagas i har allt i sin ordning när man inte kan hitta vilken det är?

– Det är sant att det kan vara svårt att veta varifrån maten kommer, men alla rapporter finns, eftersom de också fungerar som vanliga restauranger dit man kan gå och äta, säger Juntunen.

Smith påpekar att det alltid är möjligt att ringa till restaurangen för att få svar på möjliga frågor om menyn eller rapporten.

De vill inte avslöja hur stor andel av intäkterna av en beställd portion som går till restaurangen som lagar maten och hur stor del som går till deras företag.

Varför skriver ni inte ut vilken restaurang ni samarbetar med så att det blir lättare för kunderna att veta varifrån maten kommer?

– Det kanske kunde vara en idé för framtiden.

Diskussion om artikeln