Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa elektriska höjer priset på fjärrvärme

Vasa Elektriska skylt vid infarten till huvudkontoret.
Bildtext Nu sällar sig Vasa elektriska till de energibolag som höjer priset på fjärrvärme.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

I sommar stiger priset på fjärrvärme för Vasa elektriskas kunder. För egnahemskunder inom fjärrvärmenätet betyder ändringen i medeltal en höjning på 11 euro i månaden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Under fjolårshösten fattade Vasa elektriska beslutet att inte röra kundpriset på fjärrvärme, trots att bolaget fick betala mer för såväl anskaffningen som produktionen och distributionen av fjärrvärme.

Just då låg all fokus på elpriserna.

– Andra halvan av fjolåret var mycket besvärlig för alla elanvändare på grund av brant stigande elpris. Vi kunde inte gå in för att höja priset på fjärrvärmen i det läget, säger vd Stefan Damlin enligt pressmeddelandet.

Många fjärrvärmebolag höjde sina priser redan under hösten eller vid årsskiftet. Men nu kommer alltså även Vasa elektriska att börja ta mer betalt för fjärrvärme.

Fjärrvärmeaffärsverksamheten på Vasa Elektriska har nu gjort förlust.

– I år är det viktigt för oss att göra försäljningen av både el och värme lönsam, säger Damlin enligt pressmeddelandet.

Prisändringar kommer i början av sommaren, men kommer enligt bolaget fortfarande att höra till de lägsta i landet.

Enligt bolaget betyder ändringen i medeltal en höjning på 11 euro i månaden för egnahemskunder inom fjärrvärmenätet. Kunderna får närmare info per post.

Nedåtgående elpriser

Samtidigt fortsätter elpriset att sjunka.

Damlin säger att höga elpriser på marknaden betyder större risker för bolaget, medan lägre priser gynnar bolaget. Att den kommersiella produktionen vid Olkiluoto 3 kommit igång noterar bolaget också som en positiv faktor.

– Utsikterna just nu visar på att priserna fortfarande är nedåtgående när vi går mot sommaren, säger Damlin enligt pressmeddelandet.

Personporträtt på Stefan Damlin. Han står med fönster bakom sig, är klädd i skjorta och kavaj, ser allvarlig ut.
Bildtext Stefan Damlin är verkställande direktör för Vasa elektriska.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

I slutet av maj kommer bolaget nästa gång att komma med uppdaterade priser på basel.

På måndagen höll Vasa elektriska bolagsstämma och återvalde den sittande styrelsen. Man beslöt även att dela ut cirka 3 miljoner euro i dividend.

I januari–mars uppgick bolagets omsättning till 63,4 miljoner euro. Rörelsevinsten steg i jämförelse med motsvarande period år 2022, även om den fortfarande var negativ och landade på -1,2 miljoner euro.