Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbor protesterade mot trädfällning i Gamla stan – staden beredd att diskutera, men träden ska bort

Träd i en park. Lutat mot trädet finns en stor skylt där det på finska står "för träden".
Bildtext Parkens träd har klätts med skyltar. Invånare protesterade mot trädfällningen under veckoslutet.
Bild: Leo Gammals / Yle

Den här veckan har Borgå stad planerat att börja fälla träd på Parkbacken i Gamla stan.

De träd som fälls är 30–40 åriga lönnar som har börjat växa ur frön. Också en drygt 40 år gammal ek måste bort.

Att träden ska fällas har väckt motstånd och ett tjugotal Borgåbor protesterade mot ingreppen i parken i söndags.

Borgå stads ansvariga trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen förstår att invånarna är intresserade av träden och tycker det är fint att de är det. I just det här fallet måste de här träden ändå bort förr eller senare.

Parken omges av byggnader på tre sidor och av en bergsklack på en sida. Det finns inte längre utrymme för träden som vuxit sig stora. Enligt Tarkiainen måste staden ta hänsyn till praktiska frågor och allmän säkerhet.

Förra året fälldes ett murket körsbärsträd i parken och även lönnarna är murkna.

En skylt fäst på ett träd. På skylten har någon på finska skrivit en kort dikt om att den sagolika parken snart kan försvinna.
Bildtext Den gamla eken ska bort.
Bild: Leo Gammals / Yle

– Lönnarna är inte i så dåligt skick att de måste fällas genast, men varken de eller eken har på längre sikt förutsättningar att kunna stå kvar. Ekens rötter är långa och sträcker sig förmodligen in under en byggnad vid parken, säger Tarkiainen.

Staden har tidigare varit tvungen att fälla gamla äppelträd i parken av samma orsak.

Tarkiainen säger att hon förstår att det är svårt emotionellt när man fäller träd, men folk vänjer sig nog och med tiden ska där finnas blommande träd som pollinerare tycker om.

– Blir det körsbärsträd eller äppelträd som bär frukt har vi ännu inte bestämt, men det kan också bli prydnadsäppelträd och prydnadskörsbär. Om träden bär ätlig frukt så måste någon se till att frukten plockas på sensommaren och hösten så de inte ligger kvar på marken och blir råttmat, säger Tarkiainen.

En skylt lutad mot en stolpe. På skylten har någon på finska skrivit en kort dikt om att stadens vackraste park snart är bara ett minne.
Bildtext Stadsborna sörjer parkens träd.
Bild: Leo Gammals / Yle

De nya träden planteras på hösten. Då är jorden fuktigare och det finns mera vatten.

Ansvarig trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen säger också att hon och hennes kolleger har bedömt att planteringarna som finns i rabatterna mår bättre då träden fälls.

Dagssolen kommer åt att lysa på allt det som ligger i skugga nu och de blommorna och buskarna har möjlighet att växa och blomstra.

Gällande att binda koldioxid och att hugga ner träd säger Tarkiainen att timmerhusen i Gamla stan också binder koldioxid.

Hennes budskap är att parkavdelningen ännu är beredd att prata med invånarna, men målet är att träden fälls. Arbetena börjar kanske inte på onsdag som planerat, om det ännu behövs föras diskussion.

Fåglarnas häckning beaktas också. Om det upptäcks bon i träden så avbryts arbetena.

Diskussion om artikeln