Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skådespelaren Lisa Bergström har gått bort vid 96 års ålder – vännen och kollegan Riko Eklundh: ”Hennes skratt är vad jag kommer att minnas mest”

Lisa Bergmström tycker om filmen om Dora från Lammholm.
Bildtext Under kriget tjänstgjorde Bergström som Lotta inom luftvärnet.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Lisa Bergstöm föddes i Pargas 1926 och hörde till de äldsta skådespelarna i Finland. Hon uppträdde på flera teaterscener både i Finland och utomlands. Efter pensionen bodde hon på äldreboendet Aftonro i Iniö.

Under kriget tjänstgjorde Bergström som Lotta inom luftvärnet. Det var i ett luftbevakningstorn som Lisa Bergström studerade inför inträdesprovet till Svenska Teaterns elevskola. Allt gick bra och hon kom in. Efter studierna arbetade Bergström på Svenska Teatern i Helsingfors och därefter flyttade hon till Åbo Svenska teater, vilket blev hennes viktigaste scen. Men hon kom inte att stanna där för gott.

Lisa medverkade även i flera filmer och TV-serier, bland annat i Den förtrollade vägen i regi av Åke Lindman och som Filifjonkan i den svenska Mumin-serien på 1970-talet.

Två kvinnor i en teaterföreställning. En yngre och en äldre. Den yngre kvinnan är på knä.
Bildtext I bränningen av Kaj Munk, Åbo Svenska Teater. Edith Lamroth och Lisa Bergström på bild.
Bild: Åbo Svenska Teater arkiv

Skådespelaren Riko Eklundh gjorde sin debut på Åbo Svenska Teater 1989 i föreställningen Kom igen, Charlie . Då fick han också möta Bergström för första gången.

– Hon var mycket noggrann och generös. Det var mycket känslor med henne både på scen och privat. Hon var också mycket öppen med det. Trots en stor åldersskillnad blev vi mycket goda vänner, säger Eklundh.

– Hon betonade alltid en sorts ödmjukhet inför yrket och publiken. Fast vi hade en så stor skillnad i både ålder och erfarenhet så gjorde hon det klart att alla börjar på samma nivå i en ny produktion.

Två kvinnor på sven. Åbo svenska teater 1963.
Bildtext Lisa Bergström som Mary Tyrone och Birgit Strandberg som Cathleen i Lång dags färd mot natt. Åbo Svenska Teater 1963.
Bild: Åbo Svenska Teater arkiv

Som pensionär tillbringade Lisa Bergström mycket av sin tid vid sin stuga i Iniö. När hon sedan blev för gammal för att ta sig ut till stället så bodde hon först i Pargas och till sist flyttade hon tillbaka till Iniö till äldreboendet Aftonro.

– Hennes skratt är vad jag kommer att minnas mest. Det var helt obetalbart. Jag har ännu bilder i min kamera från hennes 90-årsdag där vi båda bara skrattade. Jag minns inte åt vad men det var hemskt smittsamt, säger Riko Eklundh.

– Hon hade ett långt liv. Jag har för mig att hon var Svenskfinlands och kanske till och med Finlands äldsta skådespelare då hon gick bort, tillägger Eklundh.

En scen ur Åbo Svenska teaters La Cage Aux Folles från början av 1990-talet.
Bildtext La Cage Aux Folles på ÅST i början av 1990-talet. Från vänster: Oppen Möller, Lisa Bergström, Robert Bruno Malmberg (bakgrund), Fred Negendanck.
Bild: Åbo Svenska Teater arkiv

Diskussion om artikeln