Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vårtopp för coronaviruset på sjukhusen – orsaken kan vara nya virusvarianter

En sjukskötare Jenna Muurama i skyddsutrustning på covid-avdelning.
Bildtext Arkivbild. Så här såg det ut på ÅUCS intensivvårdsavdelning hösten 2021.
Bild: Arash Matin / Yle

Det har förekommit en liten ökning i antalet coronafall den senaste tiden, och på sjukhus runt om i landet har man märkt av en ökad belastning.

Infektionsöverläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) berättar att det just nu vårdas allt fler coronapatienter vid specialsjukvården.

Också i primärvården har mängden patienter ökat klart under de senaste veckorna.

– Nog kan man säga att det är fråga om en vårtopp, att vi har fler fall igen, säger Järvinen.

Enligt Järvinen handlar det om enstaka personer som får intensivvård just nu inom HUS område, men också där har mängden ökat.

Asko Järvinen klädd i brun kavaj.
Bildtext Asko Järvinen tror inte att en mer utbredd användning av munskydd skulle påverka det allmänna virusläget nämnvärt, men om man vill skydda sig själv mot smitta så kan det vara ett bra alternativ.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Det är främst äldre och personer med bakomliggande sjukdomar och immunbrister som drabbas, men det som är nytt är att man också har sett fler patienter som har fått lunginflammation orsakad av coronaviruset.

Enligt Järvinen tyder det på att smittan fortfarande går runt och att det finns utsatta människor i samhället. Han säger också att det är fråga om nya varianter av omikron som sprider sig just nu.

– När vi tittar tillbaka några veckor här i huvudstadsregionen så ser vi att två varianter har tagit fältet. Först är det fråga om den så kallade Kraken, eller XBB 1.5, och sedan Hyperion XBB 1.9.1 som är helt ny. De verkar vara de varianter som härjar nu, och det kan hända att det delvis ligger bakom det ökade antalet fall.

I Åbo kan vårepidemin redan vara på nedgång

Också i Åbotrakten har man talat om en vårtopp när det gäller coronafallen, berättar Mari Kanerva som är överläkare för infektionssjukdomar vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Hon säger ändå att de värsta veckorna redan kan vara förbi.

– Den värsta tiden för oss var för en och en halv vecka sedan. Sedan dess har mängden patienter på intensiven och fallen överlag sjunkit. Veckan efter påsk hade vi 29 patienter intagna på sjukhuset för corona, men nu är det fråga om 16.

Enligt Kanerva vårdas under fem patienter på intensivavdelningen för covid-19 vid ÅUCS just nu.

En sjukskötare Evelin Prees vårdar en coronapatient på intensivvårdsavdelningen.
Bildtext Arkivbild. Intensivvårdsavdelningen för coronapatienter på ÅUCS, hösten 2021.
Bild: Arash Matin / Yle

Kanerva menar ändå att det definitivt går att tala om en vårepidemi. Fallen i april har överlag varit fler än i januari, och läget beskriver hon som lite svårare just nu jämfört med då.

Hon säger ändå att det är svårt att säga ifall fallen kommer öka drastiskt igen senare under våren.

– Det kan hända att vi nådde vårepidemins höjdpunkt tidigare i april, men vi tar en dag i taget och just nu är fallen på nedgång, säger Kanerva.

Liten ökning i Vasatrakten

Vid Vasa centralsjukhus infektionsavdelning berättar överläkare Genet Segaro att man märkt av en liten ökning av coronafall under det senaste veckoslutet.

På intensiven har det länge varit lugnt, men under veckoslutet har en patient lagts in.

Just nu rör det sig om kring 10 personer som vårdas för covid-19 på sjukhuset, och till största delen är det fråga om personer över 70, säger Segaro.

Diskussion om artikeln