Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stenskott vanligast under våren – klokt att fixa vindrutor så fort som möjligt

Roudan aiheuttamia vaurioita Nelostiellä Joutsassa huhtikuun alussa 2023. Kuoppia on paikattu, mutta irtokiviä on irronnut paikkauksesta.
Bildtext Dåliga vägar efter vintern och dubbar som lossnar från vinterdäck, gör att risken för stenskott ökar på våren.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle

Våren är högtid för stenskott, och det märks inte minst hos försäkringsbolagen. Det är klokt att hålla avstånd för att undvika skador på vindrutan.

Våren är den tid då det inträffar mer stenskottsskador i trafiken, jämfört med de andra årstiderna. Åsa Kronlund, som är ersättningsdirektör vid Lokaltapiola i Österbotten, säger att det är väldigt vanligt med stenskottsskador, men Österbotten sticker enligt henne inte ut som något extra hårt drabbat område.

– Vägarna är inte alltid i så bra skick på våren och sedan kommer det dubbar från vinterdäck, så det är nog väldigt vanligt, säger hon.

Kronlund säger att de handskas med ungefär 1 000 stenskott per år och att det är under våren skadorna oftast inträffar. De stenskott som är mindre allvarliga kan ofta repareras och Åsa Kronholm rekommenderar att man gör det så fort som möjligt.

– För om det spricker helt behöver rutan bytas, säger hon.

Enligt Traficoms bedömningsgrunder vid fordonsbesiktning kan det utfärdas körförbud eller reparationsuppmaning om vindrutan inte är i skick.

De firmor som reparerar eller byter bilrutor utlovar ofta snabb och smidig service. Det förekommer också att försäkringsbolag och verkstäder samarbetar så att man till exempel inte behöver göra en skadeanmälan själv, utan får det fixat för sig.

Stenskott i vindruta.
Bildtext Det löns att reparera vindrutan direkt, så att den inte spricker, enligt Åsa Kronlund.
Bild: Yle/Tove Virta

Håll avståndet

Christian Granholm vid Trafikskola Rönn säger att man inte ska köra alltför nära fordonet framför om man vill undvika stenskott, speciellt under accelerationen.

– Det är då det brukar lossna stenar, speciellt ur vinterdäcken, säger han.

Granholm säger att man lätt kan få stenar att regna över sig om man rör sig längs landsvägar och har en tendens att köra nära fordonet framför. Han tycker också att det, speciellt om man har en nyare bil, lönar sig att ha en glasförsäkring på bilen.

För Lokaltapiola Österbottens del berättar Åsa Kronlund att glasförsäkring ingår i de mest omfattande fordonsförsäkringarna. I de mer begränsade försäkringarna kan man välja glasförsäkring som tilläggsskydd.

– Sedan kan det vara annat om man pratar om specialfordon, men för vanliga personbilar så ingår det i de mer omfattande försäkringarna, säger hon.

Diskussion om artikeln