Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

52-årig patient på Jorvs sjukhus misshandlade två skötare – anföll då han skulle ges lugnande spruta

Uppdaterad 24.04.2023 19:22.
En persons arm blir stucken med en spruta med vaccin.
Bildtext Patienten anföll skötaren då han skulle ge patienten en lugnande spruta.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Västra Nylands tingsrätt dömde en 52-årig man för att ha misshandlat två skötare på Jorvs sjukhus i Esbo. Mannen jagade den ena skötaren genom avdelningens korridor och slog och sparkade honom.

Brotten skedde i slutet av november år 2021. Den ena skötaren berättar att han skött om den dömda patienten under dagen. Patienten hade betett sig oberäkneligt, så skötaren ombads ge patienten lugnande medel.

När han närmade sig patienten med sprutan steg patienten upp och hötte med knytnävarna. Skötaren backade, och då började patienten jaga honom.

Till slut hamnade de i en återvändsgränd på avdelningen. Skötaren hukade sig ner i hörnet och lyfte händerna för att skydda sig, medan patienten slog och sparkade honom i magen, ansiktet och låret. Skötarens glasögon flög åt sidan.

Endast lindriga skador

En annan skötare kom för att stoppa patientens attack. Då slog patienten henne och drog henne i örat.

Till slut lyckades kring åtta skötare hålla fast patienten så att han tvingades vara stilla.

De anfallna skötarna fick blåmärken och rispor. De berättar att de upplevde situationen som upprörande och ångestframkallande.

Tingsrätten bedömde att det var klart från vittnesmål att patienten anfallit skötarna. Rätten bedömde ändå att slagen och sparkarna inte varit speciellt hårda, då de endast orsakat små skador.

Den 52-åriga mannen dömdes för två fall av misshandel till dryga 800 euros bötesstraff.