Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Efter ett år av förhandlande är köpebrevet för Täktom skola skrivet

Uppdaterad 27.04.2023 05:57.
Gammal byskola.
Bildtext Täktom skola fungerade i många år som byskola för de lägre klasserna. Nu tar en ny era vid.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Efter en utdragen försäljningsprocess, får Täktom skolhus till sist en ny ägare i läkarföretaget Mediclimb.

Fastigheten lades ut till försäljning för två år sedan och 20.9.2022 valde stadsfullmäktige att läkarbolaget skulle få köpa det.

Företaget sade i sitt anbud att de bland annat vill ordna utbildningar i skolhuset. Men efter att de valts, ville Mediclimb köpa ytterligare tomtmark och förhandlingarna med staden drog ut på tiden. Hangös stadsdirektör Denis Strandell sade tidigare att man inte skrivit ett köpebrev eftersom man ville få allt på samma bräde.

Men 24.4 godkände stadsstyrelsen utkastet till köpebrevet. Priset för skolhuset jämte tomt är 140 693,50 euro. Summan består av huset som gick under klubban för 87 000 euro och tomtmark för sammanlagt 53 693,50 euro. Den ursprungliga tomtens pris var 43 550,50 euro.

Det står att köparen är medveten om i vilket skick huvudbygganden är enligt de konditionsgranskningar som gjorts. I den nedre delen på södra delen av tomten löper ett av stadens avloppsrör som köparen inte får bygga på. I övrigt får köparen anhålla om bygglov för sådana tilläggsbyggnader som stöder deras affärside.

Staden valde Medclimb för att de såg att deras koncept också skulle gynna allmänheten och byns utveckling.

Diskussion om artikeln