Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tucker Carlson lämnar Fox News

Uppdaterad 24.04.2023 20:14.
Den amerikanska programledaren Tucker Carlson.
Bildtext Tucker Carlsons nyhetsprogram på Fox News har haft stort inflytande i konservativa kretsar i USA.
Bild: Chip Somodevilla / AFP

Ett av de största namnen inom konservativa medier i USA, Tucker Carlson, lämnar tv-kanalen Fox News. Det meddelade kanalen på måndag kväll finsk tid.

Sedan 2016 har Tucker Carlsons program ”Tucker Carlson Tonight” på Fox News varit ett av de mest sedda programmen på bästa sändingstid i amerikansk tv.

Beskedet att Carlson lämnar Fox kommer en knapp vecka efter att Fox News kom överens om att betala 787,5 miljoner dollar till rösträkningsföretaget Dominion för att undvika en rättegång. Dominion hade stämt Fox för att avsiktligt ha spritt lögner om att bolagets röstningsmaskiner var riggade så att Donald Trump skulle förlora röster i presidentvalet 2020.

Inför rättegången som aldrig började på grund av överenskommelsen med Dominion erkände Fox att tv-profiler som Tucker Carlson, Laura Ingraham och Sean Hannity inte själva trodde på de konspirationsteorier som de presenterade i rutan.

Det sista avsnittet av ”Tucker Carlson Tonight” sändes i fredags. Enligt Fox kommer det program som sänds vardagar mellan 20 och 21 EST nu att heta ”Fox News Tonight” och ledas av olika programledare tills en ersättare för Tucker Carlson har utsetts.

Efter att nyheten om att Carlson lämnar Fox tillkännagetts sjönk Fox aktier med 3,8 procent, rapporterar nyhersbyrån Reuters.

Källa: Reuters, New York Times

Artikeln uppdaterades kl. 20.14 med uppgifterna om inverkan på Fox börsvärde.