Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Evakueringen från Sudan fortsätter under svåra förhållanden – rejält fler flyg än EU först räknat med

Ihmisiä lentokentällä. Taustalla näkyy rahtilentokone.
Bildtext En grupp på över 340 evakuerade anlände under måndagen till Jordanien från Sudan.
Bild: Mohammed Ali / EPA

Det kaotiska läget i Sudan blev ett av huvudämnena för EU:s utrikesministrar när de samlades i Luxemburg. Evakueringsoperationerna fortsätter trots de utmanande omständigheterna.

Enligt EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell trodde man under helgen att bara några plan skulle kunna lyfta med EU-medborgare från Sudan.

– I går lyfte 11 plan och i dag väntar vi oss ytterligare 20 flyg, sa Borrell på måndagskvällen.

Han uppskattade att det sammanlagt skulle handla om 1 200 personer som förs till säkerhet.

Läget för de omkring fem finländare som fortfarande finns kvar i landet har ändå inte underlättats av att situationen i huvudstaden Khartoum är så allvarlig.

– Folk har inte kunnat ta sig till samlingsplatserna. Man har inte kunnat ge anvisningar om hur man kan komma till ett visst ställe då det kan förekomma strider på vägen, konstaterade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) om förhållandena för utlänningar i landet.

Frankrike hör till de länder som har haft en viktig roll i evakueringen, men landet tvingades stänga sin ambassad av säkerhetsskäl.

Enligt Haavisto påverkar det här evakueringsförsöken, men han menar att det ändå är möjligt att få hjälp från andra ambassader och aktörer.

De olika evakueringsrutterna beskriver han som närmast skräddarsydda för olika personer och familjer.

Ukrainas utrikesminister via videolänk på en datorskärm vid EU:s utrikesministermöte
Bildtext Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vädjade än en gång via videolänk om snabbare militärhjälp till Ukraina.
Bild: European union

Löftet om ammunition till Ukraina stöter på hinder

EU-ländernas löfte från förra månaden om en upptrappad leverans av artillerigranater till Ukraina har däremot lett till en intern handelspolitisk strid.

– Vi måste fortsätta planen att stödja Ukraina med en miljon artillerigranater, sa Estlands nya utrikesminister Margus Tsahkna med hänvisning till det projekt som går ut på att det ska förverkligas på ett år.

Det råder också enighet om att EU-länderna i första skedet levererar ammunition till Ukraina från sina egna lager.

Men när det gäller den andra delen av överenskommelsen som handlar om att fylla ammunitionslagren genom gemensam upphandling uppstår problem.

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen

"Vi behöver agera snabbt" – EU lovar kraftigt öka produktionen av ammunition till Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade för dröjsmål.

Frankrike har med stöd av Grekland och Cypern krävt att de nyinköpta granaterna ska vara tillverkade på EU:s område eller i Norge, för att stödja den europeiska försvarsindustrin.

Andra EU-länder menar att den europeiska produktionen inte kan uppfylla kravet på snabbhet, och det har därför föreslagits inköp från bland annat Sydkorea.

Nu pågår armbrytning om hur stor del av produktionskedjan som ska vara europeisk för att tillfredsställa dem som kräver ”Made in Europe”.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell sa att han ändå tror att man kommer att uppnå en uppgörelse inom de kommande dagarna.

Haavisto efterlyste också en snabb lösning i ammunitionsfrågan under mötet.

– Det är oförlåtligt om förseningar skulle bero på den europeiska unionen.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell
Bildtext Josep Borrell menar att man hela tiden jobbar med ammunitionsprojektet trots olika åsikter om ursprungsland.
Bild: EUROPEAN UNION

Stark baltisk reaktion efter kinesiskt uttalande

Kina fortsätter att vara i centrum för EU:s interna diskussioner. Nu handlar det om en intervju som landets ambassadör i Frankrike gav för fransk tv i fredags.

Ambassadören Lu Shaye ifrågasatte de baltiska staternas självständighet och menade att det inte finns stöd för det i internationell rätt.

– Vi är inte postsovjetiska länder utan länder som illegalt ockuperades av Sovjetunionen, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

De tre baltiska staterna kallade i dag till sig Kinas diplomater i de respektive länderna för ytterligare förklaring av ambassadörens synsätt.

Flera av EU:s utrikesministrar fördömde Lus påstående, bland dem Tjeckiens Jan Lipavský som betecknande det som helt oacceptabelt.

Det kinesiska utrikesministeriets talesperson Mao Ning tonade under måndagen ner det hela vid en pressträff i Peking och sa att Kina respekterar suveräniteten hos alla länder som följer principerna i FN-stadgan.