Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Poststrejken ett faktum

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 23:14.
Postlåda
Bild: Yle/Anna Ruda

En strejk inom posten går inte att undvika säger riksförlikningsmannen Minna Helle. Onsdagens förhandlingar slutade igen utan resultat.

Enligt riksförlikningsman Minna Helle finns inga som helst förutsättningar att nå en överenskommelse i konflikten mellan postarbetarna och Posten.

Det innebär att postarbetarna går i strejk på torsdag klockan 16.

Strejken börjar med postsorteringen i Helsingfors och Vanda och utvidgas till tidningsutdelningen i Nyland på fredag och också postutdelningen i Helsingfors.

Postfacket har också utlyst en mängd andra tidsbundna strejker senare runt om i landet.

I Egentliga Finland drabbas logistikcentralen i Lundo. I en intervju med Yle uppskattar distriktchefen Hannu Riihimäki att all post blir försenade med flera veckor.

Strejken kommer i det första skedet att påverka brevposten i huvudstadsregionen. Från fredagen kommer inte brev eller tidningar att distribueras normalt, inte heller morgontidningarna i Helsingfors kommer att delas ut. På andra håll i landet delas tidningarna ut som normalt.

- Det hjälper inte fastän man för ett paket till posten på torsdag morgon eftersom lådorna töms först vid fyratiden på eftermiddagen och då är sorteringscentralerna redan stängda, säger Jarmo Ainasoja vid Postens ledningscentral.

Också i Åbo försenas brev och paket.

.

Diskussion om artikeln