Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien blir världens mest folkrika land – går om Kina den här veckan

En stor grupp indiska studerande sitter som publik på ett utomhusevenemang.
Bildtext Det är svårt att säga en exakt tidpunkt när Indiens befolkning blir störst i världen.
Bild: Satish Bate / AOP

Enligt FN:s beräkningar väntas Indien ha nästan 1,43 miljarder invånare i slutet av april. Det innebär att Indien passerar Kina, som hittills har haft världens största befolkning.

Det har redan tidigare varit klart att Indiens folkmängd kommer att växa sig större än Kinas i år, men man har bedömt att det skulle ske först om ett par månader.

Experter framhåller ändå att det inte går att slå fast en exakt tidpunkt för när indierna blir fler än kineserna. Indien förväntas ha 1 425 775 850 invånare vid slutet av månaden.

Indien ordnade sin senaste folkräkning år 2011. En ny folkräkning skulle ha ordnats 2021, men den flyttades fram på grund av coronapandemin.

Kina backar

”Kinas befolkning var som allra störst år 2022 och har börjat minska sedan dess. Enligt prognoser kan det finnas färre än en miljard invånare i Kina vid århundradets slut”, meddelar FN:s avdelning för ekonomiska och sociala ärenden.

I motsats till Kina förväntas Indiens befolkning växa i flera årtionden framöver. Flera indiska ekonomer säger att det inte ligger någon fara i att bli det mest folkrika landet i världen, så länge man skapar möjligheter för unga att utbilda sig och hitta jobb.

Fram till år 2050 förväntas antalet invånare äldre än 65 år fördubblas i Kina och mer än fördubblas i Indien.

Källa: Reuters, AFP