Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studie: Finländska studerande har självcentrerade mål i livet

Uppdaterad 25.04.2023 10:40.
Tre studerande går på stan i vinröda halare. På halarna finns fastsydda halarmärken.
Bild: All Over Press

Finländska högskolestuderande har mål i livet som främst handlar om att förbättra sin egen livssituation, framom till exempel allmän nytta i samhället. Det visar en studie vid Tammerfors universitet.

– Många finländska studerande har starkt självcentrerade mål i sina liv. De vill vara lyckliga, förverkliga sig själva, skaffa hem och familj, och leva ett bekvämt liv. Och vem skulle inte vilja ha det så, säger forskare Elina Kuusisto.

Kuusisto är ändå aningen bekymrad över resultatet i studien och tittar just nu närmare på vilken roll utbildningen kan spela.

Hon vill också reda ut hur man kan ge stöd till studerande för att locka dem till att utvidga sina målsättningar i livet.

Krävande att vara lärare utan att vilja påverka samhället

Kuusisto har fortsatt forska i målsättningarna hos lärarstuderande på just Tammerfors universitet. Endast en tredjedel av de lärarstuderande som deltog hade mål som handlade om att förbättra samhället de lever i.

– Vi verkar ha en generation lärare som söker sig till yrket för att själva bli lyckliga. Det är väldigt krävande att vara lärare och jag är rädd att den sortens målsättningar inte lönar sig, inte om man börjar studera det bara för sin egen skull.

Kuusisto och hennes forskarteam påpekar ändå att de studerande som deltog i studien var i ett tidigt skede av sina studier.

Studien är en del av en större forskningshelhet där finländska studerandes mål i livet jämförs med nederländska studerandes mål. Totalt deltog 1 509 studerande i undersökningen och av dem kommer 846 från Finland.

Källa: STT