Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas blir delägare i Åbos turismföretag – stadsdirektör Patrik Nygrén: ”Jag tror på ett stort lyft för hela regionen”

Bild av en miniatyr fyr.
Bildtext Pargas ser flera fördelar med att samarbeta mer med Åbo och Nådendal, men stadens egen turismenhet kommer att fortsätta som förut.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Pargas vill utveckla turismsamarbetet med Åbo och Nådendal. Därför köper Pargas stad aktier i Åbo stads aktiebolag Visit Turku Archipelago. Det beslöt Pargas stadsfullmäktige på sitt möte i måndags.

Visit Turku Archipelago är ett turismsamarbete mellan städerna Åbo, Nådendal och Pargas.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén säger att stadens egen turismenhet Visit Pargas kommer att fortsätta som förut och samarbeta med lokala turismföretag, men att det nya samarbetet är en förstärkning.

– Med Visit Turku Archipelago får vi draghjälp när det gäller internationell marknadsföring. Vi får ett större kunskapslyft och en professionalism i det vi gör. Vi får större aktörer att etablera sig och utveckla turismnäringen i regionen och göra den mer tillgänglig och bättre, säger Nygrén.

En man i glasögon.
Bildtext Patrik Nygrén ser många fördelar med mer samarbete.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Aktiebolaget har totalt 2500 aktier och av dem ska Pargas stad köpa 62 aktier. Det betyder att Pargas stad äger knappt 2,5 procent av bolaget, Nådendals stad ungefär 3,3 procent och Åbo stad ungefär 94 procent. Men även om Pargas andel i bolaget är liten har Pargas ändå en bra möjlighet att påverka, tror Nygrén.

– Det här är ett så kallat innehavsbolag och det betyder att vi har precis lika mycket inflytande på de tjänster som bolaget producerar åt oss som de tjänster som bolaget producerar åt Åbo, säger Nygrén.

Själva aktierna kostar drygt 4 euro styck, vilket betyder att Pargas 62 aktier kostar staden kring 250 euro. Dessutom är planen att staden köper tjänster av bolaget för ungefär 75 000 euro per år.

”Det blir mera pondus med en stor aktör bakom”

Aktieägaravtalet skrivs under i början av juni, så avtalets effekter syns troligtvis först nästa år.

– Jag ser fram emot ett gott och nära samarbete. Jag tror på ett stort lyft för hela regionen, det kommer inte genast, men jag tror att man i bolaget verkligen kommer att ta vara på den potential som finns i skärgården och i det historiska och urbana Åbo, säger Nygrén.

Överlag väckte köpet ingen större diskussion bland fullmäktigeledamöterna. Houtskärsbon Tina Axén (SFP) tror att avtalet är en bra sak för hela staden.

– Jag tror att det ger mera styrka för turismarbetet i alla Pargas stads områden. Turismenheten kommer att finnas kvar, men det blir mera pondus med en stor aktör bakom, säger Axén.

En ljushårig kvinna.
Bildtext Tina Axén tror det kan vara en fördel med en stor aktör som gemensamt jobbar för turismen i regionen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Diskussion om artikeln