Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora Ensos resultat rasade: “Stor besvikelse”

Uppdaterad 25.04.2023 11:03.
Stora Enso-fabrik.
Bildtext Efterfrågan på Stora Ensos produkter har minskat.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Det första kvartalet var en stor besvikelse för Stora Enso. Resultatet rasade med 53 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Bolagets rörelsevinst sjönk från fjolårets 503 miljoner euro till 234 miljoner i år. Omsättningen gick ner med tre procent och landade på 2,7 miljarder euro.

– Resultatet för årets första kvartal är en stor besvikelse, säger vd:n Annica Bresky.

Bresky förklarar det svaga resultatet med minskad efterfrågan på marknaden och ökade kostnader. Därtill har bolaget lidit av operativa problem och strejker inom transportbranschen i Finland.

Efterfrågan på Stora Ensos träprodukter påverkas av att bostadsbyggandet minskar. Biomaterialavdelningen, som tillverkar massa, lider i sin tur av prisstegringen på massaved samt av att den globala massamarknaden försvagats.

UPM förbättrade sitt resultat

Skogsindustribolaget UPM har haft en bättre start på året. Bolaget rapporterar ett resultat på 356 miljoner euro för perioden januari–mars. Det är en ökning på 29 procent jämfört med fjolåret.

Omsättningen ökade med 11 procent till nästan 2,8 miljarder euro.

Enligt UPM:s vd Jussi Pesonen pressades resultatet av en kortvarig brist på leveranser. Han anser att företaget ändå lyckades bra med att hantera marginalerna och anpassa verksamheten till situationen.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades klockan 10.59 med inforationen om UPM.