Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Riksdagsledamöter: Det blir en tuff match att lyfta fram mötesplatser för tågen på kustbanan

Uppdaterad 28.04.2023 09:39.
Västnyländska politiker och stadsdirektörer vill jobba för kustbanan - Spela upp på Arenan

Västnyland måste bli bättre på att föra fram kustbanan, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP). En utredning om tågbanan är kanske klar i höst och då hoppas riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) att det finns pengar för mötesplatser.

Kustbanan nämns inte i Trafikledsverkets investeringsprogram för åren 2024–2031. En grundsanering av Hangö–Hyvinge-banan finns däremot med. Det är främst de allra sämsta delarna mellan Karis och Hyvinge som föreslås grundrepareras. Trafikledsverket föreslår 53 miljoner för detta.

Jobb på alla nivåer för kustbanan

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) från Raseborg säger att kustbanan kanske inte nämns på grund av den behovsutredning av banan mellan Åbo och Helsingfors som görs just nu av Trafikledsverket.

En man i kostym står på en tågstation. Han heter Johan Kvarnström.
Bildtext Riksdagsledamot Johan Kvarnström anser att det är viktigt att det i regeringsprogrammet tydligt kommer fram att det nuvarande väg- och bannätet ska skötas ordentligt.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Kvarnström anser att kustbanan har alla möjligheter att tas med som ett projekt i investeringsprogrammet.

– Vi måste göra allt vi kan så att grundsaneringen som gjorts får en fortsättning. Kustbanegruppen har gjort ett gott arbete, men nu måste vi jobba på alla nivåer för kustbanan där det är på tiden att tågen får mötesplatser. Det är för lång sträcka mellan Karis och Sjundeå som är enkelspårig.

Utredningen kanske klar i höst

Riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) från Ingå hoppas att utredningen är klar i höst.

– Då kan kustbanan vara med i planeringen 2024 och vi skulle kunna få beräkningar på vad det kostar att bygga mötesplatser för tågen.

– Jag tycker att vi samtidigt måste tänka på direkttåg mellan Helsingfors och Hangö. Det är viktigt att se på det då infrastrukturen utvecklas.

Pendlarens vardag

Marina Arell-Sundberg och Tove Werner bor i Ekenäs och pendlar till jobbet på utbildaren Arcada i Helsingfors. De skulle gärna se att det fanns tåg mellan Hangö och Helsingfors som skulle ta dem till huvudstadsregionen utan att de behöver byta tåg på vägen.

Här berättar de mera om hur det är att pendla mellan Ekenäs och jobbet på Arcada:

Pendlare: Tänk om vi inte behövde byta tåg mellan Västnyland och Helsingfors

11:34

Vichtis kommundirektör Erkki Eerola sa i en intervju för Svenska Yle i mars att man nu kräver att följande regering klart och tydligt tar ställning för entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors. Det kallas entimmeståget trots att det beräknas ta nästan 80 minuter att åka mellan Åbo och Helsingfors om banan byggs.

Borde kustbanan också nämnas ett regeringsprogram?

Henrik Wickström anser att riksdagsledamöter måste våga prata om kustbanan om andra stora banprojekt dyker upp i ett regeringsprogram.

Johan Kvarnström säger att det viktiga är att det i regeringsprogrammet kommer fram att det befintliga väg- och och bannätet ska skötas ordentligt.

– Kustbanan hör till det nätet. Men om något banprojekt nämns vid namn så måste också kustbanan nämnas.

Västnyland måste bli bättre på att föra fram kustbanan, säger riksdagsledamöter

16:20

Henrik Wickström är nyvald riksdagsledamot och har redan konstaterat att han diskuterar kustbanan varje dag i riksdagen.

– Vi måste lyfta fram behovet att utveckla kustbanan. Det kommer att vara en tuff match för vi vet att trafikpolitik väcker känslor. Men vi har redan ett bra koncept och det stöder vårt arbete att Trafikledsverket har startat behovsutredningen.

Stadsdirektör: Näringslivet måste också jobba för kustbanan

Petra Theman är stadsdirektör i Raseborg och även ordförande för kustbanegruppen som lobbar för tågtrafiken mellan Åbo och Helsingfors.

Hon tycker att gruppen tidigare jobbat bra för kustbanan, men hon har ändå funderat på vad det kan bero på att staten ändå satsar på andra regioner istället.

– Jag har inte kommit fram till något svar. De andra regionerna är inte mindre värda, men har inte samma utvecklingspotential som kustbanan. De finns inte nära huvudstadsregionen med samma strategiska läge som vi har.

En kvinna står på en perrong på en tågstation. Hon heter Petra Theman.
Bildtext Raseborgs stadsdirektör Petra Theman säger att kustbanegruppen ska satsa ännu mera på att jobba för kustbanan.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Theman säger att kustbanegruppen nu ska jobba ännu mera för kustbanans del och även försöka få med näringslivet i lobbningen.

Har kustbanegruppen och andra som jobbar för tågtrafiken via Västnyland inte gjort tillräckligt hittills?

Johan Kvarnström säger att regionen har varit bra på att föra fram fakta, men att man måste bli ännu bättre.

– Vi måste bli bättre på det som de som jobbar för det så kallade entimmeståget gör. De har lyckats att skapa ett varumärke och satsat på det psykologiska i tågtrafiken. I det fallet har vi mycket att förbättra så vi får fram varför kustbanan borde vara den centrala och vettiga lösningen.

En man i kostym och jacka står vid en perrong på en tågstation. Han heter Henrik Wickström.
Bildtext Trafikledsverkets utredning om kustbanan är förhoppningsvis klar i höst, säger riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) från Ingå.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Henrik Wickström tror att det nu är viktigt att regionen slår ihop sig med näringslivet.

– Näringslivet väger tungt då beslut ska fattas om vad man satsar på.

Kustbanan och Hangö–Hyvinge-banan

På webben kan man läsa många historier om Karis som skrivits av studerande i Karis-Billnäs gymnasium. Sidan heter Karis förr - Karis-Billnäs gymnasium digitaliserar gårdagen i Karis

Jonas Selenius och Stiina Tolvanen har forskat i bland annat kustbanans historia då de var gymnasieelever i Karis-Billnäs gymnasium.

Diskussion om artikeln