Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tre barnmorskor får skadestånd för dålig inneluft på arbetsplatsen – tingsrätten gav dom i lång tvist om Barnmorskeinstitutet

barnmorskeinstitutets sjukhus
Bildtext Verksamheten vid Barnmorskeinstitutet i Helsingfors lades ner år 2017 och flyttade till Kvinnokliniken.
Bild: Yle/Carina Bruun

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS försummade arbetssäkerheten i det numera stängda Barnmorskeinstitutet i Helsingfors.

År 2018 meddelade 24 barnmorskor att de på rättslig väg tänker söka skadestånd av HUS. Orsaken var sjukdom till följd av dåligt inomhusluft.

Nu, fem år senare, har Helsingfors tingsrätt avgjort tvisten och dömt till fördel för tre av barnmorskorna, som var först ut att pröva sin sak i rätten.

De tre barnmorskorna sökte skadestånd av HUS, som sedan vårdreformen hör till den nya organisationen HUS-sammanslutningen.

Barnmorskorna försökte bevisa att HUS inte hade sett till att deras arbetsförhållanden var så trygga som arbetarskyddslagen föreskriver.

Enligt vårdarfacket Tehys medlemstidning (på finska) dömde tingsrätten HUS till skadestånd för tillfälliga och kroniska besvär enligt skadeståndslagen.

Enligt tingsrättens dom får de tre barnmorskorna 7 500 euro i skadestånd för tillfälliga besvär. Skadeståndet för kroniska besvär varierar mellan 5 000 och 10 000 euro. Dessutom döms HUS att betala barnmorskornas rättegångskostnader.

Totalt 24 fall

Nu är fler liknande rättsprocesser på väg. Annika Rönneberg är en av de 21 övriga barnmorskorna som väntar på rättsbehandling. Så här kommenterar hon domslutet:

– Det känns väldigt bra att rättsprincipen fungerar i Finland och att de som har blivit sjuka av inneluft för upprättelse. Vi har hela tiden vetat att vi har rätt, säger Rönneberg.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel HUS tuomittiin korvauksiin Kätilöopiston sisäilmaongelmista – käräjäoikeus ratkaisi vuosien kiistan kätilöiden eduksi skriven av Vesa Marttinen. Översättningen av gjord av Christoffer Kaski.

Diskussion om artikeln