Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden bekräftar att han ställer upp i presidentvalet 2024

Uppdaterad 25.04.2023 21:51.
Biden ställer upp för omval – hur stor chans har han att vinna? - Spela upp på Arenan

USA:s sittande president Joe Biden meddelar nu att han kommer att ställa upp i presidentvalet 2024.

Han meddelade om sin kandidatur i en video på sin kampanjsida.

Videon börjar med dramatiska bilder av från stormningen av Kapitolium i januari 2021, efter att president Donald Trump förlorat valet. Och av videon att döma vill Bidens team göra kampen mot radikala republikanska grupper till ett tema för kampanjen.

Han säger sig kämpa mot den som vill ”begränsa kvinnors rätt att fatta egna vårdbeslut, förbjuda böcker och bestämma vem man får älska”.

I övrigt fokuserar Biden i videon rätt långt på demokraternas traditionella värden som social trygghet, demokrati och respekt för människovärdet. Han poängterar att skatter inte ska sänkas så att det bara gynnar de rika och att ingen ska få ta bort den sociala trygget som under lång tid byggts upp med skattepengar.

En kvinna och en man håller varandras händer.
Bildtext Joe Biden och Kamala Harris under ett möte i Philadelphia i februari 2023.
Bild: EPA-EFE

Enligt kampanjsidan kommer Kamala Harris att ställas upp för återval till posten som Bidens vice president.

Det verkar osannolikt att Joe Biden stöter på något hårdare motstånd när det demokratiska partiet ska nominera sin presidentkandidat.

När Joe Biden tillträdde som USA:s president blev han den äldsta presidenten genom tiderna. Han har nyss fyllt 80 och skulle, om han blev omvald, fylla 86 innan den andra presidentperioden är slut.

Se Bidens kampanjvideo - Spela upp på Arenan

Många demokratiska väljare vill se en yngre kandidat

Joe Biden blir den äldsta någonsin som ställer upp i ett omval till att bli president i USA. Många amerikaner har farhågor gällande Bidens ålder.

Alex som är studerande på Georgetown University i Washington DC anser att Biden har gjort ett gott arbete och varit en bra president.

– Men jag anser inte att han ska ställa upp för omval, han är för gammal, vi behöver någon yngre i Vita huset.

Alex som är studerande anser som många andra unga amerikaner att Biden är för gammal för leda landet. - Spela upp på Arenan

Biden väntas ändå inte få några framträdande utmanare inom det Demokratiska partiet.

För tillfället pekar mycket på att valet 2024 blir en upprepning av kampen i förra presidentvalet. Donald Trump leder stort i opinionsmätningarna mot Florida-guvernören Ron DeSantis som ännu inte meddelat ifall han ställer upp.

Enligt CNN:s färska gallup anser 33 procent av väljarna att de varken vill rösta på Joe Biden eller Donald Trump i valet 2024.

Men ifall de blir tvungna att välja mellan dessa ålderstigna män vinner Biden med 10 procentenheter. Något som Biden är väl medveten om.